Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Savet EU i Evropski parlament postigli privremeni sporazum o Fondu za Zapadni Balkan

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Predsedništvo Evropskog saveta i Evropski parlament postigli su privremeni sporazum o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, saopšteno je u Briselu.
Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve milijarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć, i značajno povećana finansijska pomoć regionu, navodi se u saopštenju.
Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka. Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerskih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je donošenje sporazuma.
„Pozdravljam politički sporazum o Fondu za rast Zapadnog Balkana od šest milijardi evra. To znači podršku postepenoj integraciji regiona, donoseći prednosti članstva u EU čak i pre pristupanja, podsticanje ekonomskog rasta, kao i smanjenje ekonomskog jaza“, napisao je Varhelji na svom nalogu na mreži Iks.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala