- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rezultat NATO – razorene zemlje: Moskva na godišnjicu Alijanse podsetila i na podmuklu agresiju na SRJ

© AFP 2023 / Geoges GobetSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Rezultat intervencija NATO u svetu su razorene, razbijene države, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom 75 godina od osnivanja Alijanse.
Ona je podsetila da je koncept postojanja NATO, kako ga je formulisao prvi generalni sekretar Alijanse lord Ismej –„Ruse drži podalje, Amerikance u igri, a Nemce pod kontrolom” Zapada – i dalje aktuelan. Po rečima Zaharove, za Ameriku je NATO bio i ostao glavni instrument kontrole evropskih saveznika, resursna baza za američki vojno-industrijski kompleks.

„Nakon završetka Hladnog rata, Vašington i njegovi saveznici bavili su se oružanim 'mirovnim misijama' na Balkanu koje su završene podmuklom agresijom protiv Jugoslavije, 'borbom protiv terorizma' u Avganistanu, zemlje NATO su bile deo koalicije u Iraku koju su predvodile SAD, izvele su 'humanitarnu' intervenciju u Libiji. Rezultat tih intervencija je isti – razorene države koje su se raspale“, podsetila je Zaharova.

Ona je upozorila da neuspeh avanturističkih planova NATO da nanesu Rusiji strateški poraz podstiče Alijansu na akcije koje bi mogle tragično da utiču na bezbednost ne samo u Evropi, nego i u celom svetu.

„Već treću godinu Vašington i njegovi sateliti pumpaju Ukrajinu plaćenicima i oružjem, kako bi pomoću njih naneli Rusiji, kako oni govore, 'strateški poraz', iscrpeli njene resurse. U tom cilju se koriste sva sredstva i metode kolektivnog Zapada i njegovih kijevskih marioneta, sve do terorističkih akcija“, istakla je Zaharova.

Takođe je kazala da je Rusija, u kontekstu konfrontacije sa NATO, spremna na svaki razvoj događaja.
„Naša bezbednost i odbrambena sposobnost su pouzdano obezbeđene“, poručila je Zaharova.
Pre 75 godina – 4. aprila 1949. – u Vašingtonu je potpisan Severnoatlantski sporazum.
Pogledajte još:
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
RUSIJA
Patrušev optužio NATO za epidemiju raka u bivšoj Jugoslaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala