- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministar odbrane Velike Britanije kolegama iz NATO: Priznajte da je svet ušao u predratni period

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
NATO članice bi trebalo da razmišljaju o budućnosti Alijanse i o povećanju troškova za odbranu i da priznaju da je svet ušao u predratni period, o tome je u autorskom članku za list „Dejli telegraf“ pisao ministar odbrane Velike Britanije Grant Šeps.
„NATO saveznici su se već pre deset godina obavezali da troše dva odsto BDP-a na odbranu i trebalo bi da planiramo povećanje kako bismo ojačali našu odbranu. Međutim, neke zemlje i dalje ne troše čak ni dva odsto. Ovako više ne može, ne možemo da igramo ruski rulet sa našom budućnošću“, napisao je Šeps.
Istakao je da su obavezni da se ponovo, bez odlaganja, zamisle o budućnosti Alijanse i dodao da je svet ušao i predratni period iz posleratnog.
Prema mišljenju britanskog ministra, pretnja po članice Alijanse, navodno, potiče od Rusije, Irana, Kine i Severne Koreje. Šeps smatra da je neophodno, kako bi je obuzdale, da i dalje podržavaju Kijev i povećavaju vojne troškove članica NATO-a, kao i ulaganja u odbrambeni sektor za proizvodnju oružja i municije.
Ranije je u Briselu, na konferenciji posvećenoj budućnosti NATO-a, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron takođe podvukao neophodnost da se podržava Ukrajina, kako ne bi dozvolili Rusiji da pobedi u sukobu. U suprotnom, prema rečima Kamerona, NATO očekuje „krajnje mračna budućnost“, u kojoj će se dovesti u pitanje sposobnost članica Alijanse da ispune svoje obaveze kolektivne odbrane prema članu 5 Severnoatlantskog sporazuma.
„U mnogome će budućnost NATO-a zavisiti od toga kada ćemo Ukrajinu proglasiti za članicu Alijanse, izjavio je Kameron i podvukao da će glavnu ulogu u određivanju budućnosti organizacije igrati to da li će nova generacija stanovnika sa Zapada podržati NATO i razumeti važnu ulogu Alijanse u njihovim životima.
Pogledajte i:
Ruska haubica Koalicija-SV - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
RUSIJA
Moskva upozorava: Ukrajinska kriza bi mogla da se proširi zbog avantura NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala