- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Konsultant Stejt departmenta: Britanija i Francuska se tajno spremaju da pošalju vojsku u Ukrajinu

© SputnikStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Britanija, Francuska i zemlje Severne Evrope se već tajno pripremaju za slanje vojske u Ukrajinu, izjavio je konsultant Stejt departmenta SAD Edvard Ljutvak u članku za portal „Unherd“.
„Britanci i Francuzi zajedno sa zemljama Severne Evrope se već tajno pripremaju da šalju vojsku, kako male elitne jedinice tako i pomoćno osoblje koje može da bude nešto dalje od prve linije fronta“, napisao je on.
Prema mišljenju eksperta, NATO zemlje će uskoro morati da pošalju vojsku u Ukrajinu, jer Kijev nema dovoljan broj vojnika. U protivnom slučaju će Alijansa morati da prihvati „katastrofalan poraz“.
Prema mišljenju Ljutvaka, NATO vojnici ne moraju da učestvuju u sukobima, oni mogu da obučavaju regrute i da vrše remont opreme, omogućavajući tako svojim ukrajinskim kolegama da odu na zadatke.
„Čak i ako se diplomatija uspešno umeša, ruska vojna pomoć će se pobedonosno vratiti u Centralnu Evropu“, naveo je on.
Ekspert je objasnio da će, u tom slučaju, zemlje Zapadne Evrope morati da sprovode reforme u svojim oružanim snagama, uključujući vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU dogovorila da formira „devetu koaliciju za duboke udare“ – za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“.
Makronove reči oštro je kritikovao niz NATO partnera, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj.
Priprema za Evropsko prvenstvo u fudbalu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
RUSIJA
Moskva: Francuska bi mogla da pošalje 1.500 vojnika u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala