Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Gašić opisao kako je rešen slučaj ubistva Danke: Imamo saznanja da je telo prebačeno na drugo mesto

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆMinistar policije Bratislav Gašić
Ministar policije Bratislav Gašić - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Zločin koji je počinjen nad malom Dankom duboko je potresao celu Srbiju. Izražavam najdublje saučešće porodici male Danke, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.
"Nakon desetodnevne potrage pripadnici MUP uhapsili su S. J. i D. D, osumnjičene da su autom udarili i ubili Danku, pa njeno telo bacili na deponiju", rekao je ministar.
Gašić ističe da su obojica priznali i do detalja opisali zločin.
"Prema svim informacijama kojima raspolažemo, izneću vam retrospektivu. Majka Ivana Ilić je u 13.10 došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13 i 59", rekao je ministar Gašić.
U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me, podseća ministar Gašić.
"Mi smo do detalja pratili kretanje majke, i svih mogućih lica koja su prolazila istom trasom. Proveravali i kada je nastala fotografija. To su nam bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je dete bilo van vidokruga majke. Način funkcionisanja sistema Pronađi me je objašnjen više puta, i zašto nije aktiviran odmah. Mi smo prošle godine imali preko 600 prijava nestanaka, i uglavnom decu nađu za nekoliko sati", istakao je Gašić.
On je rekao da je u periodu od 13.45. do 13.52, Danka izašla iz dvorišta i krenula asfaltom, što su potvrdila dva očevica.
"Majka je oko 13.50. tražila dete, videla beli auto i muško lice koje stoji pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je reč o vozilu "fiat panda, u kom su bili osumnjičeni S. LJ. i D. D. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko polje, gde su trebali da provere šahtu u Ozrenskoj ulici, gde su stigli u 13.20. Kretanje vozila je zabeleženo na kameri u ulici Radomira Putnika i ispostavilo se da se sporednom ulicom kretalo u 13.35, a kasnije je zabeleženo da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke. Vozilo u kojem su bili J.S. i D.D. se kod kapije zadržalo dva i po minuta, prema izjavama osumnjičenih, zbog potrebe za toaletom, da bi potom, kada su krenuli, devojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mesta na kojem su se zaustavili", saopštio je ministar policije.
Gašić je rekao da su se osumnjičeni, nakon što su udarili devojčicu, tokom vožnje dogovorili da telo bace.
“Dok su vozili zaustavio ih je otac decojčice, koji je bio u automobilu i pitao da li su videli devojčicu, odgvorili su negativno“, rekao je Gašić.
Oni su Starobanjskim putem, po dolasku na deponuju, bacili dete na bedem sa gomilom smeća, a drugi je pazio da neko ne naiđe.
Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili tamo vozilo.
"O monstruoznosti svedoči i to da je na poziv direktora D. D. otišao da traži devojčicu u Banjskom polju, svestan da ju je usmrtio. Tog dana na teritoriju Banjskog polja ušlo je 17 vozila, a samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i zaprečavanja puteva. To je bitno zato što je, bilo simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu", kazao je Gašić.
Kada je reč o osumnjičenima, Gašić je rekao da je GPS iz njihovog automobila pokazao gde su se kretali i kojom brzinom.
"Oni su se kretali 20 kilometara na sat. Prvi svedok - komšinica je videla dete, ali nažalost nije gledala na sat. Dete je tim putem krenulo dole, a izašlo je, po našim pretpostavkama, iz šipražja. Takođe, imamo još dvoje svedoka, majku i sina koji su ovom ulicom otišli i videli dete pre dolaska 'pande', videli su dete da ide leđima okrenuto na gore. I tačno vreme nam se uklopilo sa time kad pogledamo snimke sa kamera. Tako da je dete išlo ovim putem izgubljeno. Da li je to sedam ili devet minuta, gde se mi otprilike sporimo kada se to tačno desilo, ali nepunih dva minuta posle tog događaja nailazi otac. Sreće ih, ovde staju i pita da li su videli devojčicu. Oni negiraju to i nastavljaju dalje, a otac nastavlja potragu sa svojim kolegama, kolima", rekao je Gašić objašnjavajući novinarima detalje iz istrage.

"Imamo saznanje da je jedan od osumnjičenih prebacio telo na drugu lokaciju"

Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju i pretražuje se teren u cilju pronalaska tela, rekao je ministar.
Gašić je naveo da su dvojica osumnjičenih poligrafski ispitani i da je vozač automobila imao zakasnelu reakciju na poligrafsko ispitivanje a suvozač je imao reakciju.
"Istog dana su oduzeta sva tri automobila, znači njihova dva privatna automobila i službeni automobil iz kojeg su naši forenzičari uzeli sve ono što je bilo potrebno da bi mogli da urade ispitivanje. Od tablica, sa branika, iznutra... automobil je bio pun alata, rezervnih delova i tako dalje", rekao je Gašić.
Njih dvojica su odveli policiju do deponije gde su navodno bacili telo.
"Ali mi imamo saznanja da se jedan od njih dvojice vratio u jednom vremenskom intervalu 28. marta i to sad želimo da ustanovimo, da je prebacio telo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo zato što je jedan drugog prebacuju krivicu", rekao je Gašić.
Kaže da je policija na toj lokaciji deponije bila već dva puta.
"Ovo nam kazuje zašto dete, naši vatrogasci, spasioci i naši pripadnici je nisu našli, jer je verovatno u tom vremenskom intervalu prebačeno na drugu lokaciju", dodao je.
Podsetimo, potraga za Dankom Ilić (2) završila se tragično, pošto su dvojica muškaraca priznala ubistvo devojčice.
Danka Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
DRUŠTVO
Vučić objavio strašne vesti o smrti devojčice: Uhapsili smo dve osobe zbog ubistva male Danke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala