- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Bundesver učiniti ratno sposobnim“: Pistorijus najavio plan za reorganizaciju armije Nemačke

© AFP 2023 / Christof StacheNemački vojnik
Nemački vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je plan za racionalizaciju i reorganizaciju vojne komande zemlje u sklopu napora da se oružane snage najmnogoljudnije evropske članice NATO-a učine „ratno sposobnim“.
Kancelar Olaf Šolc započeo je veliko povećanje vojne potrošnje ubrzo nakon ruske specijalne vojne operacije u punom obimu početkom 2022. godine, koju je opisao kao „prekretnicu“.
Pistorijus je u novembru prošle godine pozvao na reviziju strukture Bundesvera.
On je ukazao na opasnost od mogućeg budućeg navodnog ruskog napada na zemlju NATO-a i u više navrata ponovio da nemačka vojska mora da postane „ratno sposobna“, prenosi agencija AP.
Njegov plan reorganizacije predviđa jedinstvenu „operativnu vojnu komandu“, za koju se nada da će omogućiti brze odluke i eliminisati dupliranje.
Trenutno, Bundesver ima dva komandna centra: jedan je odgovoran za planiranje i vođenje raspoređivanja trupa u inostranstvu i drugi za odbranu same Nemačke.
Postojeće odeljenje za "sajber i informacije“, koje je nadležno za odbijanje sajber napada, zaštitu elektronske infrastrukture i analizu hibridnih pretnji kao što su dezinformacije, biće prošireno i zvanično će postati četvrti rod Bundesvera pored vojske, vazduhoplovstva i mornarice, naveo je Pistorijus.
Govoreći o 75. godišnjici NATO-a, Pistorijus je podvukao „izazov resetovanja Bundesvera za novi i stari izazov - odbranu zemlje i Alijanse“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala