Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi sa Kosova očajni: Smetamo mi, smetaju im čak i životinje - kako da živimo

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Selo
Selo - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Ni životinje nemaju od njih mira a ne mi ljudi! Ovako svoju nesreću opisuje Nikola Stojanović iz sela Dobrotin na Kosovu i Metohiji kome su preko noći iz tora ukrali oko 25 ovaca od čega je bilo pola jaganjaca.
Kako se ništa nije čulo ne zna ni on jer, kako kaže od kuće do tora je samo sto metra.
„Noć je bila petak na subotu, ništa nismo čuli što je neobično….Ujutru kada sam krenuo da nahranim ovce imao sam šta da vidim. Razvaljen zadnji deo koji je od lima, krv… Nije mi bilo dobro. Zvao sam odmah policiju, skupili se ljudi…;“ priča ovaj domaćin glasom koji je više očajan nego besan.
Tragovi kradljivaca su vidljivi, stope i tragovi od verovatno, smatra Stojanović, kombija kojim su ovce i odvezene.
„Sve se lepo vidi… Tragovi od stopala, vidi se da ih je bilo više, vode ka livadi, njivi i iza naše kuće… Moj otac koji ma 78 godina se potresao… Kako i neće: radimo nešto, stvaramo da imamo od čega da živimo i na kraju - ništa. Sve ode!,“ priča Nikola za Sputnjik.
Nije ovo prvi put, dodaje ovaj čovek, da su na meti kradljivaca ali priznaje da je sad baš strah ušao u njih.
„Kada su oni uspeli ovce da odnesu a da se ništa ne čuje onda… Šta možemo mi da očekujemo da se desi. Neću ni na koga da upirem prstom ali… Nismo sigurni! Nismo…“, uzdiše Nikola dok priča svoju muku.
I šta sad, pita se on.
„Policija došla zapisala i nikom ništa. Tako uvek bude. Ostalo mi je još par ovaca, ali da li ja treba da se bavim više ovim. Spojio sam lepo i korisno, volim životinje, hraniš i gajiš.. Jaganjci mali…“ i tu zastade sa pričom. Knedla u grlu.
Stojanović od poljoprivrede živi, a na krađu ovaca gleda kao na zastrašivanje.
„Ne možemo normalno da živimo, da se ponašamo. Ali takvi su uslovi, i kada bi hteo nešto da radiš, ne možeš, ne možeš da živiš od svog poštenog rada, ne dozvoljavaju“, priča Nikola.
Šteta koju su lopovi naneli ovom domaćinstvu prelazi 5.000 evra minimum. Iz policije nema odgovora a iza svega su ostali samo tragovi lopova i krv jaganjaca…
Pogledajte i:
Sveća - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
SRBIJA
Ponovo opljačkana crkva u Zupču na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala