- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandal u Briselu: Kamičak koji bi mogao da sruši „EU Golijata“

© Sputnik / Lola Đorđevićšefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Iako korupcionaška afera „Fajzergejt“ teška 20 milijardi evra u čijem je centru Urusla fon der Lajen ne iznenađuje s obzirom na neslućene razmere korupcije i licemrja u vrhu EU, otvaranje istrage uoči izbora za Evropski parlament moglo bi je koštati drugog mandata na čelu Evropske komisije, smatra politikolog Stevan Gajić.
Istragu o pregovorima o nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor „Fajzera“ Albert Burle preuzeli su evropski tužioci. Dogovor predsednice Evropske komisije i izvršnog direktora „Fajzera“ težak 20 milijardi evra u međuvremenu je izmenjen.

„Fajzergejt“ – afera „teška“ 20 milijardi evra

Iako tužioci Kancelarije evropskog javnog tužioca istražuju navodna krivična dela, niko nije još optužen u vezi sa tim slučajem, navodi se u pravnim dokumentima u koje je „Politiko“ imao uvid.
Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podneo krivičnu prijavu. Prijava se odnosila na navodnu razmenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i Burlea uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u EU na vrhuncu pandemije koronavirusa, u aferi nazvanoj „Fajzergejt“.
Moguće je da se dodatno ispita uloga Fon der Lajenove u „velikom dogovoru o vakcinama“ u delikatnom trenutku za predsednicu Evropske komisije. Uskoro slede izbori za Evropski parlament a u Briselu se očekuje da Fon der Lajenova dobije drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Kamičak koji bi mogao da sruši EU Golijata

Korupcija u institucjama EU je kolosalna, sve je veća što se ide ka vrhu piramide i otuda je „normalno“ da je Ursula fon der Lajen kao najistaknutije i najmoćnije lice EU – najkorumpiranija od svih, kaže za Sputnjik politikolog dr Stevan Gajić, naučni saradnik u Institutu za evropske studije.
„To ne trebalo ništa da nas čudi, ali svakako da može da utiče na izbore za Evropski parlamnet. Sada, da li tu ima neke velike konspirologije, da li je to neko pustio namerno itd. to je veliko pitanje. Mi Srbi smo generalno skloni da razmišljamo zašto se to događa, što je dobar refleks, ali moguće je da je to jedan nepredviđeni kamičak koji može tog Golijata da obori“.

Evropski birači teže praštaju korupciju nego ratne zločine

Prema njegovim rečima, Ursula fon der Lajen je zaslužila da odgovara ali pre svega zbog podsticanja ratnih zločina, od kojih je najvažniji zločin protiv mira. Jer Fon der Lajenova je jedan od najagresivnijih pristalica „natoizacije Ukrajine“, a širenje NATO odgovorno je za svaku smrt koju danas vidimo na „istočnom frontu“, jer se nijedna ne bi desila da Zapad nije išao u sprovođenje zaključaka Bukueštanskog samita NATO, dodaje Gajić.
U svemu tome EU se pokazala samo kao jedno političko krilo NATO, a Ursula fon der Lajen je baš sve učinila da to svakome bude očigledno, ističe Gajić.
„Ona bi trebalo da odgovara za to, trebalo bi da odgovara za podršku genocidu nad Palestincima i etničkom čišćenju u Gazi koje je ona odmah podržala. Tako da ovo možda nije najveći njen zločin ali svakako jeste ogromna afera i mislim da je to nešto što najviše interesuje ljude iz Zapadne Evrope, potencijalne glasače, i sigurno će uticati na predstojeće izbore. U svakom slučaju, ne može ni na koji način da joj koristi. Međutim, u velikoj svetskoj igri ovaj skandal koji je svakako stravičan, odjednom nekako ne deluje tako veliki. Jer to je nešto očekivano, nešto na šta smo navikli i prosto ne izaziva onu vrstu pažnje koju bi izazvalo da živimo u neka mirnija vremena“, zaključio je Gajić.
Pogledajte i:
šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
SVET
Ursula fon der Lajen i izvršni direktor „Fajzera“ pod istragom zbog vakcina protiv kovida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala