- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savet federacije Rusije: Pozivamo UN da osude pokušaj Zapada da se umeša u predsedničke izbore u RF

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta Federacije Rusije
Zasedanje Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Savet Federacije je na jučerašnjem zasedanju usvojio obraćanje Ujedinjenim nacijama i parlamentima stranih zemalja u kome ih senatori Ruske Federacije pozivaju da osude postupke zemalja kolektivnog Zapada zbog mešanja u predsedničke izbore u Ruskoj Federaciji.

„Savet Federacije Federalne skupštine RF poziva UN, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih zemalja da osude akcije kolektivnog Zapada, koje je koordinisao Vašington, zbog mešanja u pripremu i sprovođenje predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji, zbog ometanja slobodnog izražavanja ruskih građana, kao i zbog podsticanja terorizma i ekstremizma u cilju destabilizacije situacije u Rusiji tokom predizborne kampanje“, navodi se u tekstu.

Ruski senatori su naveli da palata odlučno osuđuje pokušaje spoljnog mešanja u pripremu i sprovođenje predsedničkih izbora u Rusiji koje je počelo pre nego što su izbori objavljeni.
Senatori Ruske Federacije pozdravljaju stav većine država, koje su odbile da podrže inicijativu koju su pokrenule Sjedinjene Ameičke Države i njeni sateliti, a u kojoj se osuđuje organizacija predsedničkih izbora u Rusiji.
Ističe se da je i kijevski režim ometao predsedničke izbore, kao i da su im u tome pomogli NATO tutori.
„Ukrajinske oružane formacije su pucale na biračka mesta u pograničnim regionima Ruske Federacije, aktivno koristile dronove koji su nosili eksploziv upućen protiv civilnih objekata u konstitutivnim entitetima Ruske Federacije tokom izbornog perioda i pokušavale oružani proboj na teritoriju Kurske i Belgorodske oblasti. Nakon ovih zločinačkih akcija su stradali civili, među kojima su bila i deca“, pojasnili su parlamentarci.
Ranije je predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvienko dala takav nalog komitetu za međunarodne poslove i komisiju za zaštitu državnog suvereniteta.
Predsednički izbori su u Rusiji održani 15-17. marta i na njima je predsednik Rusije Vladimir Putin osvojio 87,28 odsto glasova.
Pogledajte i:
Centrizbirkom podvel oficialьnыe itogi vыborov prezidenta RF - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
RUSIJA
Putin se obratio građanima: Izbori su pokazali da je Rusija sigurna u sebe i svoju budućnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala