- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Putin postavio cilj“: Postoje preduslovi da Rusija uđe među četiri najveće ekonomije sveta

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Mihail Mišustin
Premijer Rusije Mihail Mišustin - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Postoje preduslovi da Rusija uđe među četiri najveće ekonomije sveta po paritetu kupovne moći – BDP zemlje nastavlja da raste velikim tempom, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin

„Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je u obraćanju (Federalnoj skupštini) postavio ambiciozniji cilj – da budemo među top četiri ekonomije sveta. Postoje preduslovi za to. Na početku ove godine i dalje postoji visok tempo rasta BDP-a“, rekao je Mišustin, koji je Državnoj dumi podneo izveštaj Vlade o rezultatima rada 2023. godine.

On je podsetio da u Evropi dinamika rasta BDP-a na kraju prošle godine bila malo iznad nule, a u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji u EU, zabeležena je čak blaga recesija – minus 0,3 odsto.
„To je prava cena koju plaćaju stanovnici država, koje protiv nas uvode sankcije, za ambicije svojih političara“, ocenio je Mišustin.
Takođe je saopštio da je nezaposlenost u Rusiji do kraja 2023. godine pala na tri odsto, dok je u EU ta cifra dvostruko veća.
Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije saopštilo je krajem februara da je rast ruskog BDP-a u januaru dostigao 4,6% na godišnjem nivou sa 4,4% u decembru. Rusija je na kraju 2022. godine postala peta ekonomija sveta i prva u Evropi po paritetu kupovne moći.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
RUSIJA
Putin postavio novi cilj: Rusija do 2030. među četiri najveće ekonomije sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala