- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Neverovatan spektakl na nebu posle 70 godina /foto/

CC0 / Wikipedia/Nielander / Kometa 12P/Pons-Bruks prilikom prolaska pored Zemlje u martu 2024.
Kometa 12P/Pons-Bruks prilikom prolaska pored Zemlje u martu 2024. - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da će prvi put nakon 70 godina sa Zemlje biti vidljiva takozvana rogata kometa – 12P/Pons-Bruks.
Ukoliko vremenske prilike dozvole, kometa će moći da se vidi početkom meseca, a biće vidljiva i golim okom, iako je preporučeno da se posmatra pomoću dvogleda ili malog teleskopa.
Kako bi se video svetleći rep komete, na nebu je treba tražiti posle zalaska sunca, iznad horizonta prema zapadu.
Kometa će u junu dostići minimalnu udaljenost od Zemlje, ali tada više neće biti vidljiva sa severne hemisfere, a kako navodi ESA, naredni put će prići Zemlji 2095. godine.
Kometa 12P je drevni kosmički ledeni breg, formiran pre otprilike 4,6 milijardi godina. Otprilike svake 71 godine vraća se u Sunčev sistem i iz tog razloga spada u porodicu periodičnih kometa Halejevog tipa.
Prvi put ju je uočio astronom Žan-Luj Pons 12. jula 1812, a zatim ju je ponovo otkrio u njenom sledećem prolazu blizu Zemlje 2. septembra 1883. godine Vilijam Robert Bruks, po kojima je i dobila ime.
Njeno jezgro, široko 30 kilometara, predstavlja aglomeraciju leda, prašine i kamenitog materijala, koja oslobađa gas i prašinu u blizini Sunca.
Jedna važna karakteristika komete je povećanje osvetljenosti, koje se naziva „izlivi“. Tokom njenog sadašnjeg prolaska, od prošlog jula već je zabeleženo deset izliva. Prvi je bio nepravilnog oblika zbog kojeg kometa liči na čuveni svemirski brod „Milenijumski soko“ iz filma „Ratovi zvezda“, a zbog čega je nazvana „rogata“ kometa.
Izlivi su takođe zableženi 1883. i 1954. godine, a pretpostavlja se i da su viđeni iznad Kine 1385. i na italijanskom nebu 1457. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala