Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti na severu KiM: Reagovao Beograd – „nema šta da traži tamo“

© Foto : kosovo onlajn/skrinšotAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odlaskom u opštinu Leposavić, a potom i odlaskom u Zubin Potok, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu odlučio da podigne nove tenzije na severu Kosova i Metohije.
Kako se navodi u saopštenju Kancelarije reč je o novoj pretnji Srbima na severu KiM, potezu kojim Kurti direktno želi da izazove nove tenzije na severu i kojim je pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.
"Da budem sasvim jasan - Kurti nema šta da traži na severu KiM, gde nije dobrodošao. O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji", rekao je Petković.
Dodaje da je kao svaki nezvan gost, Kurti morao da se okruži silnim "policijskim falangama" sa dugim cevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredeljenje, sa manje od 100 osvojenih glasova.
Ističe da je Kurtijev potez izazvao revolt i ogorčenje Srba koji u njemu vide okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje.
"Otvara se pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu severu, ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten, da li su Kfor i Euleks asistirali i dali saglasnost za ovu provokaciju?", zapitao se Petković.

Kurti: Posetio sam sve četiri opštine na severu

Aljbin Kurti je saopštio da je danas posetio sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo.
„Budućnost naše zemlje je svačije pravo i odgovornost i zajedno ćemo raditi na boljem sutra“, naveo je Kurti na Iksu.

Srpska lista: Cilj Kurtijevog paradiranja na severu destabilizacija, nove tenzije

Srpska lista saopštila je danas da dolazak na sever KiM premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija uz parapolicijske formacije ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.
"Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost", navela je Srpska lista.
Kako je saopšteno, paradiranje Aljbina Kurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca po severu Kosova i Metohije uznemirio je Srbe na Kosovu i Metohiji koji su sa gnušanjem posmatrali ovaj igrokaz.
"Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore", ističe Srpska lsita.
"Nakon ove cirkuske predstave očigledno uplašeni Kurti je kao i svi okupatori otišao nazad, a mi ostali na severu Kosova i Metohije kao svoji na svome jer je ovo naša zemlja, naši gradovi i opštine. Očekujemo da će nadležne službe dezinfikovati ulice kojima se on kretao i time zaštiti zdravlje naših građana", zaključuje Lista.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala