- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Kao pre 25 godina u Beogradu“: Rusija pripremila nacrt SB UN o osudi napada na iranski konzulat

© AFP 2023 / Louai BesharaSotrudniki služb эkstrennoй pomoщi i bezopasnosti na meste udara VVS Izrailя po zdaniю konsulьstva Irana v Damaske, Siriя
Sotrudniki služb эkstrennoй pomoщi i bezopasnosti na meste udara VVS Izrailя po zdaniю konsulьstva Irana v Damaske, Siriя - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Moskva je dostavila Savetu bezbednosti UN nacrt saopštenja SB u kojem se osuđuje napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„Ovo je još jedna prilika da se testiraju prave namere naših zapadnih kolega. Videćemo kako će se odvijati rad na tom dokumentu“, napisao je Poljanski na Telegramu.
On je pravno ocenio napad jedne zemlje na diplomatsko predstavništvo druge kao casus belli (formalni razlog za objavu rata).
„Ako zanemarimo regionalni kontekst, suština je da imamo ciljani vazdušni napad jedne države na diplomatsko predstavništvo druge. Prema međunarodnom pravu, to je casus belli. Da bi se shvatile razmere incidenta – poslednji put je Savet bezbednosti razgovarao o nečem sličnom pre 25 godina, kada je u napadu NATO-a uništena zgrada kineske ambasade u Beogradu“, istakao je Poljanski.
Kako je dodao, ruske diplomate su dostavile nacrt saopštenja u dogovoru sa iranskim i sirijskim kolegama.
Podsetimo, izraelski avioni izveli su 1. aprila raketni udar na zgradu u blizini iranske ambasade u Damasku, pritom je oštećena i zgrada diplomatskog predstavništva, javlja dopisnik Sputnjika.
U vazdušnom napadu, ubijeno je sedmoro pripadnika Iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
RUSIJA
Medvedev o izraelskom napadu na iransko konzularno predstavništvo: Čekamo odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala