- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džefri Saks otkriva ko je zaista započeo sukob u Ukrajini i kada

© AFP 2023 / FRANCK FIFEDžefri Saks, ekonomista
Džefri Saks, ekonomista - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Sukob u Ukrajini su još 2014. godine započeli sadašnji američki državni sekretar Entoni Blinken, pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i američki lider Džozef Bajden, smatra profesor Kolumbijskog univerziteta u Njujorku, poznati američki ekonomista Džefri Saks.

„Rat je počeo pre 10 godina kada je Viktorija Nuland ne samo delila slatkiše na Majdanu nego i učestvovala u prevratu s ciljem svrgavanja ukrajinske vlade silom. Veoma glupo“, rekao je on u intervjuu za „Hil“.

Podsetimo, zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja posetila je Kijev krajem januara, po drugi put od izbijanja sukoba, mada se ona u tom gradu „proslavila“ još 2014. godine, kada je pokazala veliku brigu za demonstrante okupljene na kijevskom trgu Majdan koji su – podrazumeva se, uz podršku Zapada – rušili s vlasti legitimno izabranog predsednika Viktora Janukoviča, pa im je donela veliku plastičnu kesu punu sendviča i slatkiša, zbog čega su je američki novinari nazvali “dama medenjak”.
Ona je u međuvremenu podnela ostavku.
Saks je dodao da nije samo ona odgovorna za pokretanje sukoba i drugi zvaničnici.
„Takva je američka spoljna politika. Rat nije počeo u februaru 2022. već u februaru 2014. Godine. Počeli su ga Nulandova, Blinken, Salivan, Bajden koji je bio ključna figura u svemu tome“, naveo je Saks.
Prema njegovim rečima, u Beloj kući su pogrešno razmišljali da mogu da bace na kolena rusku privredu misleći da Vašington ima sve karte u svojim rukama kada je reč o sankcijama.
„Mi ništa ne zaustavljamo… šačica neodgovornih ljudi“, konstatovao je Saks i dodao da Amerika svojim postupcima ne slabi Rusiju već ubija Ukrajince, odbijajući da pregovara sa Rusijom.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala