- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li će veštačka inteligencija da nam bira vesti?

CC0 / rawpixel.com / Tinejdžerka s telefonom
Tinejdžerka s telefonom - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
Pratite nas
Koje vesti ćete čitati i iz kog izvora do sada je bio vaš izbor ili izbor algoritma koji ste informisali o vašim željama i potrebama. Ali to bi uskoro moglo da se promeni, a vest bi mogla da bira umesto vas – veštačka inteligencija.
Naime, Miker Kriger i Kevin Sistrom su samo nekolicini ljudi poznati kao suosnivači Instagrama*, a nakon što su napustili tu društvenu mrežu, bacili su se na izgradnju moćnog i korisnog alata za preporuku vesti čitaocima – Artifakt. Međutim, nikada nisu uspeli da ga razviju dovoljno da postane globalno popularan. Tačnije, u januaru 2024. odlučili su da nije još nije pravo i ugasili ga.
A onda je na scenu stupio „Jahu“ koji je kupio Artifakt, ali ne kompaniju koju su Kriger i Sistrom osnovali da bi ga razvili, već samo tehnologiju. Jer, kako je za „Verge“ izjavila Ket Dauns Molder, izvršna direktorka „Jahu njuza“, dopao im se način na koji kategorišu sadržaj, kako se uvodi novi sadržaj, kako prepoznaju šta funkcioniše i može da se poveže i relevantno je za korisnika.
Sa ovom novom tehnologijom „Jahu“ dobija novi način da ponudi vesti svim svojim korisnicima, kojih svakog meseca ima više od 185 miliona. Stoga će osnovna tehnologija Artifakta za kategorizaciju, filtriranje i personalizaciju sadržaja uskoro postati deo „Jahu njuza“, a zatim, postepeno, i drugih „Jahuovih“ servisa.
Ali biće potrebno vreme. Nije dovoljno samo baciti njihov algoritam u „Jahu njuz“ i ostaviti ga korisnicima da shvate. Međutim, kada se u potpunosti implementiraju, vesti će biti još jednostavnije za korisnike.
Da li će na kraju biti bolje za korisnike, mišljenja su podeljena. Naime, neki tvrde da će korisnicima poslužiti samo jednu vrstu informacija, a druge „zaboravljati“, a to bi moglo dodatno da poveća pristrasnost korisnika. Ipak, treba sačekatikonačan sud dok cela stvar ne zaživi. Možda iznenadi.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala