- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sveti gral čiste energije: Naučnici 48 sekundi održavali temperaturu sedam puta topliju od Sunčeve

© AFP 2023Reaktor
Reaktor  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Naučnici u Južnoj Koreji uspeli su da tokom eksperimenta nuklearne fuzije, sruše rekord u održavanju temperature od 100 miliona Celzijusovih stepeni, što je sedam puta toplije od Sunčevog jezgra. Kažu da je to važan korak za razvoj tehnologije koja bi trebalo da omogući komercijalno korišćenje fuzije.
Nuklearna fuzija nastoji da replicira reakciju koja se događa na Suncu i drugim zvezdama spajanjem dva atoma kako bi se oslobodile ogromne količine energije.
Često se naziva svetim gralom čiste energije i ima potencijal za pružanje neograničene energije, pišu američki mediji.

"Ovo nije bilo lako dokazati"

Proces najčešće uključuje reaktor u obliku krofne s rupom u sredini, a u kojem se vodonik zagreva do izrazito visokih temperatura kako bi se stvorila plazma.
Plazma visoke temperature i visoke gustine, u kojoj reakcije mogu da se odvijaju dugo, vitalna je za budućnost reaktora nuklearne fuzije, rekao je Jun Ši-Vu, direktor KSTAR istraživačkog centra pri Korejskom institutu za fuzijsku energiju.
Održavanje ovako visokih temperatura "nije bilo lako dokazati zbog nestabilne prirode visokotemperaturne plazme", objasnio je u čemu je naročiti značaj ovog projekta.
KSTAR, KFE-ov uređaj za istraživanje fuzije koji se naziva "veštačkim suncem", uspeo je da održi temperaturu plazme od 100 miliona stepeni 48 sekundi tokom testova između januara 2023. i februara 2024., oborivši rekord od 30 sekundi postavljen 2021. godine.
Naučnici KFE-a rekli su da su uspeli da produže vreme podešavanjem procesa, uključujući korišćenje volframa umesto ugljenika u "preusmerivačima" koji izvlače toplinu i nečistoće nastale reakcijom fuzije.

Cilj je do 2026. doći do 300 sekundi

Konačni cilj je da KSTAR bude u stanju da održi temperaturu plazme od 100 miliona stepeni tokom 300 sekundi do 2026., što je "kritična tačka", rekao je Jun Ši-Vu.
Ono što naučnici rade u Južnoj Koreji poslužiće razvoju Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora u južnoj Francuskoj, poznatog kao ITER, najvećeg takvog reaktora na svetu čiji je cilj da se dokaže izvodljivost fuzije.
"KSTAR-ov rad biće od velike pomoći da se na vreme osiguraju predviđene performanse u radu ITER-a i da se unapredi komercijalizacija fuzijske energije", rekao je Jun Ši-Vu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala