- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si saopštio Bajdenu – ovo je crvena linija u odnosima Kine i SAD

© AP Photo / Jeff ChiuPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Pitanje Tajvana je crvena linija u odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država i Peking neće zatvarati oči pred separatističkim aktivnostima snaga koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’, rekao je kineski predsednik Si Đinping američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.
Si je izrazio nadu da će SAD sprovesti pozitivnu izjavu predsednika Džozefa Bajdena o nepodržavanju„nezavisnosti Tajvana“.
Kineski lider takođe je rekao da Kina neće pasivno posmatrati ako SAD budu pokušale da potisnu razvoj visokih tehnologija u Kini i uskrate zemlji pravo na napredak.
Si je primetio i da SAD neprestano vrše pritisak na naučnu, tehničku, trgovinsku i ekonomsku sferu Kine, a sve više kineskih kompanija nalazi se na listama sankcija.
„To nije ‘eliminisanje rizika’, već stvaranje rizika. Ako Sjedinjene Američke Države žele da nastave obostrano korisnu saradnju i zajednički dele dividende razvoja Kine, vrata Kine će uvek biti otvorena. Ali ako SAD budu insistirale na suzbijanju visokotehnološkog razvoja Kine i lišavale Kinu njenog zakonskog prava na razvoj, nećemo ćutke posmatrati i ostati neaktivni“, rekao je kineski lider.
Si je kazao i da su se odnosi Kine i SAD stabilizovali poslednjih meseci, što su pozdravili svi sektori stanovništva u obe zemlje, kao i međunarodna zajednica.
„Prošlog novembra, gospodin predsednik i ja smo se sastali u San Francisku i predstavili viziju San Franciska orijentisanu na budućnost. Tokom proteklih nekoliko meseci, timovi sa obe strane su ozbiljno radili na sprovođenju sporazuma koje smo postigli“, rekao je Si Đinping.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala