- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin se sastao s Kusturicom: Ono što se desilo u Srbiji i što se sad dešava u Ukrajini veoma slično

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i srpski režiser Emir Kusturica
Predsednik Rusije Vladimir Putin i srpski režiser Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je u Kremlju poznatog srpskog režisera Emira Kusturicu.
„Dragi Emire, dobar dan! Drago mi je da vas vidim!“, pozdravio je ruski lider svog gosta, rukovavši se sa njim.

O kraju kolonijalizma

Ruski lider je tokom susreta izjavio da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svetu, ali da je taj proces bio neizbežan.
„Ove istorijske fobije su i dalje prisutne, neki još uvek krive Rusiju, jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju da se, uslovno govoreći, vređaju što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, verujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopšte nije tako“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, „dejstva Sovjetskog Saveza ubrzala su proces, ali on je bio neizbežan“.
„Zato što je u Africi, Latinskoj Americi i Aziji to već preraslo principe kolonijalnog režima. Ljudi više nisu želeli da budu robovi. Da, naravno, Sovjetski Savez je to nekako stimulisao, podsticao, ali ovi istorijski procesi su bili neizbežni, bili su objektivni“, zaključio je ruski lider.
Ruski predsednik takođe je primetio da se svet menja i preformatira, a nove sile i centri sveta razvijaju se tempom kakav istorija nikada nije videla.
„Dešava se promena, preformatiranje sveta. Zato što se nove sile, novi centri sveta razvijaju brzinom kakvu istorija verovatno nije videla. A ti procesi su neizbežni. Samo niko na vlasti, u širem smislu te reči, ne želi da se pomiri sa tim i traži krivce“, rekao je Putin.
Takođe je napomenuo da je to politička sfera, ali da je „kao i uvek povezana sa umetnošću, jer umetnost odražava život“.
„A današnjica je samo dobro zaboravljena prošlost“, dodao je predsednik.

O ekstremnom nacionalizmu

Kusturica je tokom razgovora uporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce, a Putin je prokomentarisao da je takvo poređenje legitimno. Putin je takođe istakao da se Kusturičine ocene događaja u Ukrajini poklapaju sa njegovim procenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična.
„Vaše današnje ocene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini (i analogija sa događajima u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata) potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se desilo u Srbiji i što se sada dešava između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vreme – sve su to vrlo slične pojave“, konstatovao je ruski predsednik.
Putin je dodao da su nedavni teroristički napadi u rangu sa ideologijom ekstremnog nacionalizma, koji pokazuje neverovatnu vitalnost.
„Neverovatno koliko je žilava ova ideologija mizantropije i ekstremnog nacionalizma koju su mnoge sile vekovima koristile u svojim, pre svega ne ideološkim, već geopolitičkim interesima... Tu spadaju, inače, i teroristički napadi koje vidimo u poslednje vreme i koje preživljavamo u poslednje vreme“, naglasio je ruski lider.

O Kusturičinim planovima za filmove u Rusiji

Kusturica je rekao da planira da snimi „ruski triptih“ od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju, kao i da završi rad na „Lavru“ po romanu Evgenija Vodolazkina, napominjući da posle ovoga „može da završi karijeru“.
„Imam ideju da napravim triptih u novom svetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ – to je moja savremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča’ – veoma smešna i mislim da je važno da se to sada uradi. I treći film ‘Kozaci’ Lava Nikolajeviča Tolstoja“, ispričao je Kusturica.
Putin je ove ideje nazvao zanimljivim i dodao da su Kusturičine zasluge očigledne.
„Što se tiče kreativnosti, naravno, te ideje su veoma zanimljive i hajde da razgovaramo o njima“, rekao je Putin.
Ruski lider je ocenio i da je rano govoriti o završetku karijere srpskog režisera.
„Što se tiče završetka karijere, čini mi se da je rano da govorite o tome. Rano… Toliko ste mnogo uradili. Čini mi se da ćete još najmanje toliko uraditi“, ocenio je Putin.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala