- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prinova u Beo Zoo vrtu: Sputnjikov objektiv zabeležio prve korake mladunčeta zebre /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMajka neprestano bdi nad mladunčetom i svaki čas doziva rzanjem
Majka neprestano bdi nad mladunčetom i svaki čas doziva rzanjem  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Beogradski zoološki vrt postao je bogatiji za još jednog stanovnika. Mladunče zebre nedavno rođeno u Beo Zoo vrtu, juče je napravilo svoje prve korake.
Sticajem okolnosti, ekipa Sputnjika je tokom jučerašnjeg dana bila u poseti Beo zoo vrtu baš u trenutku kada je mladunče zebre prvi put izašlo u ograđeni prostor pod budnim okom ponosne mame zebre.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMladunče zebre, nedavno rođeno u Beo Zoo vrtu, napravilo svoje prve korake
Mladunče zebre, nedavno rođeno u Beo Zoo vrtu, napravilo svoje prve korake - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Mladunče zebre, nedavno rođeno u Beo Zoo vrtu, napravilo svoje prve korake
Pema rečima biologa zoološkog vrta Kristijana Ovarija, mami zebri je ovo prvo mladunče, tačnije prvo ždrebljenje, koje je uprkos bojazni zaposlenih proteklo bez ikakvih komplikacija.
„Nije bilo potrebe za našom asistencijom tokom ždrebljenja. Sve je proteklo u najboljem redu. Mama zebra je odmah nakon ždrebljenja mladunče olizala prenevši mu tako svoj miris. Izuzetno je zaštitnički nastrojena prema svojoj bebi, i mališan je vrlo brzo pod njenim nadzorom napravio svoje prve korake“, objašnjava Ovari.
Ženke zebre, nakon trudnoće koja traje oko 12 meseci, obično daju jedno mladunče koje odmah nakon ždrebljenja staje na nožice i traži majčino mleko koje dugo sisa i tek posle nekoliko meseci počinje da pase meku travu. Majka neprestano bdi nad mladunčetom i svaki čas doziva rzanjem, što je izuzetno važno, jer su tada, ako su u svom prirodnom staništu, najranjiviji za grabljivice.
Mladunče je svetlije nego odrasle životinje i pruge su mu tamnosmeđe i bele. Tek kad sasvim odraste pruge postanu tamnije, gotovo crne. Vrste zebri se međusobno razlikuju po prugama.
Zebre u Beo zoo vrtu, su Grevijeva vrsta zebre, kod koje su pruge naizmenično crne i bele ali veoma uske, dok se kod obične zebre između širokih crnih i belih pruga nalaze i svetlije smeđe pruge. Za razliku od ostalih vrsta zebri, pruge su imizražene i na nogama, sve do kopita. Jedino im je stomak beo, bez pruga. Uši su im veoma velike i okrugle.
Grevijeva zebra živi u istočnoj Africi — Keniji i Etiopiji. Ime je dobila po francuskom predsedniku Žil Greviju, kome je vlada Abisinije 1880-ih poklonila jedan primerak ove vrste.
Afrikanci smatraju zebru crnom životinjom sa belim prugama, dok ostatak sveta tvrdi da joj je telo belo a pruge crne. Kao što ne postoje dva čoveka sa istim otiscima prstiju, tako ne postoje ni dve zebre sa istovetnom kombinacijom šara.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala