- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stano: EU neće nikoga napadati

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Evropska unija preduzima mere predostrožnosti kako bi se što bolje pripremila za moguće pretnje, ali sama ne namerava nikoga da napada, jer ne predstavlja agresivan savez, izjavio je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano, komentarišući reči beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka o pripremi za rat.
„EU predstavlja pretnju samo za one koji krše prava svojih građana, ljudska prava, demokratiju i poštovanje međunarodnog prava. EU nije agresivan savez, niko ne treba da se plaši Evropske unije, samo oni koji krše i ne poštuju međunarodno pravo... EU preduzima mere predostrožnosti već neko vreme, počevši od agresije Rusije na Ukrajinu, činimo EU spremnijom za svaku pretnju“, istakao je Stano odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu beloruskog lidera.
Lukašenko je ranije izjavio da se Belorusija sprema za rat, ali da Minsk ne želi da ratuje. Prema njegovim rečima, zemlja sprovodi neophodnu obuku odgovarajućih jedinica, a vojsci se isporučuju različite vrste naoružanja i tehnike. Predsednik Belorusije je napomenuo da Minsk ni za koga ne predstavlja pretnju.
Ranije je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio da Francuska već sprema kontigent za slanje u Ukrajinu, i da će u prvoj fazi biti poslato oko 2.000 vojnika.
Prethodno je predsednik Francuske krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala