- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Generalni sekretar UN osudio napad na konzularno predstavništvo Irana; Minsk: Nedopustiv napad

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPogled na Damask
Pogled na Damask - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je izraelski napad na konzularno predstavništvo Irana u Damasku.
Gutereš je rekao da se mora poštovati neprikosnovenost diplomatskih predstavništava u svim slučajevima i u skladu s međunarodnim pravom.
„Generalni sekretar poziva sve strane da ispolje maksimalnu uzdržanost i da izbegavaju dalju eskalaciju. On upozorava da svaka pogrešna procena može dovesti do sukoba širih razmera u regionu koji je i bez toga nestabilan, sa katastrofalnim posledicama po civilno stanovništvo koje trpi užasne patnje u Siriji, Libanu, palestinskim teritorijama i na Bliskom istoku u celini“, saopštio je predstavnik generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Minsk: Nedopustiv napad

Oglasilo se i belorusko Ministarstvo spoljnih poslova koje je ocenilo da je izraelski udar na predstavništvo Irana nedopustiv i da ovaj presedan podriva temelj i duh savremenih međunarodnih odnosa.
„Belorusija smatra da je apsolutno nedopustiv svaki napad na diplomatske objekte, čija je neprikosnovenost potvrđena Bečkom konvencijom“, navodi se u saopštenju.
I Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je napad, upozorivši da takve aktivnosti mogu prerasti u sukob.
"Izrael je na spisak kršenja međunarodnog prava pridodao i ovaj napad. Zabrinuti smo da takve aktivnosti ne prerastu u sukob koji bi zahvatio čitav regiona", navodi se u saopštenju i poziva na uzdržanost i poštovanje međunarodnih prava.
Podsetimo, izraelski avioni izveli su 1. aprila raketni udar na zgradu u blizini iranske ambasade u Damasku, pritom je oštećena i zgrada diplomatskog predstavništva, javlja dopisnik Sputnjika.
U vazdušnom napadu, ubijeno je sedmoro pripadnika Iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije.
Predsednik Irana Ebrahim Raisi - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
SVET
Predsednik Irana zapretio Izraelu: Odgovorićemo zbog napada na konzulat u Damasku
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala