- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ruska nafta i dalje značajan činilac globalnog energetskog tržišta | Energija Sputnjika

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaRabota neftяnыh stankov - kačalok
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
I pored svih sankcija Zapada prema ruskom energetskom sektoru ruska nafta se izvozi - direktno i(li) preko posrednika, stižući tako do kupaca na svim meridijanima, pa i do onih u zapadnim zemljama koje su uvele niz sankcija sa ciljem da otežaju, onemoguće i učine što manje profitabilnim izvoz ruskih energenata, a posebno “crnog zlata”.

Iako su inicijator i kreator tih sankcija ruskim energetskim kompanijama, ruskom petroleju i derivatima Sjedinjene Američke Države, ne samo da to tolerišu već i same, povremeno, uvoze rusku naftu.
Razlog je krajnje prozaičan, nad svim političkim i geopolitičkim argumentima prevagu odnosi nastojanje aktuelnog predsednika SAD, Džoa Bajdena da američkim potrošačima obezbedili što jeftinije gorivo, konkretno benzin. To je i jedna od razloga što je Bajden zatražio od ukrajinskog predsednika Zelenskog da ne napada ruska energetska postrojenja.
Sa profesorom dr Petrom Stanojevićem, stručnjakom za energetsku bezbednost u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara o ulozi ruske nafte na globalnom energetskom tržištu jer je Rusija zemlja koja je jedan od tri najveća proizvođača i izvoznika sirove nafte, a već nekoliko godina je i članica neformalne grupe OPEK+.
Sagovornika “Energije Sputnjika” pitamo koliko je ruskih postrojenja zapravo oštećeno, da li i koliko to utiče na snabdevanje ruskog tržišta.
U situaciji kada od početka ove godine cena sirove nafte na svetskom tržištu polako ali kontinuirano raste sagovornika “Energije Sputnjika” pitamo i za komentar koliko na cenu utiču sankcije na ruski izvoz nafte. Pitanje je, takođe, i koliko OPEK uspeva da parira zapadnim nastojanjima da kontrolišu cene sirove nafte i derivate. Jer, da bi zadržao cenu nafte na nivou koji njima kao proizvođačima i izvoznicima odgovara OPEK (i OPEK+) najavljuju da neće odustati od strategije smanjenja plasmana “crnog zlata” na tržište.
Ruska nafta i dalje značajan činilac globalnog energetskog tržišta | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala