- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Batut: U Srbiji registrovano ukupno 46 slučajeva morbila

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u naučnom centru za lekove
Laborant u naučnom centru za lekove  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u Srbiji do kraja marta ukupno registrovano 46 slučajeva malih boginja.
Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine, registrovano je 39 slučajeva morbila, od kojih je 31 potvrđen u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a osam obolelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.
Među obolelima je 11 dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, zatim 10 nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 16 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa, navode iz Batuta.
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.
Iz Batuta podsećaju da su u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, 13. februara potvrđene male boginje.
Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. februara kod deteta sa teritorije Sremskog okruga, u Staroj Pazovi, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, dok je 25. februara potvrđen slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga uzrasta 13 meseci.
Male boginje potvrđene su 29. februara kod osobe stare 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom.
Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su tri potvrđena slučaja morbila, dva na teritorija Valjeva i jedan na teritoriji Mionice, a obolele osobe su uzrasta 33, 36 i 45 godina, pri čemu je jedna vakcinisana sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa.
Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacije u vidu upale pluća.
Iz Batuta naglašavaju da su od 7. februara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadžora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.
Pandemija korona virusa, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope.
Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina.
Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto, dok je obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio 85,8 odsto.
Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2022. godini je bio 81,3 odsto, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89, 5 odsto.
Postignuti obuhvat MMR vakcinom u drugoj godini života u 2023. godini je iznosio 84,5 odsto, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 91 odsto.
Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95 odsto, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i oboljevanje.
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5. 800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom, dok je jedna trećina obolelih bila hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.
U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina, 94 odsto bila nevakcinisana.
Prema podacima SZO, u Evropi se beleži porast broja slučajeva morbila tokom 2023. godine u odnosu na 2022. godinu, čak 30 puta.
Zaključno sa oktobrom 2023. godine registrovano je više od 30. 000 slučajeva u 40 od 53 zemlje Evropskog regiona SZO, sa oko 21.000 hospitalizovanih i pet smrtnih ishoda u dve zemlje.
U periodu 2020 - 2022. godine u evropskom regionu SZO obuhvat prvom dozom MMR vakcine je pao sa 96 odsto na 93 odsto, a drugom sa 92 odsto na 91 odsto, pa je tako 1, 8 miliona dece ostalo nevakcinisano.
Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala