- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Admiral NATO poziva Alijansu da poveća kontingent na Kosovu zbog Rusije

© Sputnik / Oleg IvanovSrpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
Pratite nas
Alijansa treba da poveća brojnost snaga na Kosovu kao deo mera za suprotstavljanje Rusiji, dok se ideja o stacioniranju bataljona NATO-a u Ukrajini i dalje čini malo verovatna, izjavio je bivši komandant snaga NATO-a u Evropi, penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis.
"U ovom trenutku, ideja o stacioniranju bataljona NATO-a u Ukrajini je malo verovatna. Ali, povećanje broja vojnika koji su trenutno raspoređeni na Kosovu je moguće i ima strateški smisao", piše Stavridis u članku za Blumberg, istakavši da na Kosovu i dalje postoji „nekoliko hiljada mirovnjaka NATO“.
Prema rečima Stavridisa, Rusija bi navodno mogla da pokuša da skrene pažnju NATO-a sa podrške Ukrajini na Zapadni Balkan. Istovremeno, povećanje broja NATO trupa na Kosovu, po njegovom mišljenju, može da bude primer efikasne regionalne podele napora unutar alijanse, što će takođe pomoći da se održi podrška Kijeva.
„Zemlje NATO-a na Balkanu i obližnjim oblastima (Grčka i Italija) bi mogle da se fokusiraju na ovaj region, a zemlje istočne i severne Evrope bi mogle da predvode napore u Ukrajini. Velike zemlje na zapadu – Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD imaju dovoljno resursa da učestvuje u oba procesa“, dodao je bivši komandant NATO-a.
Šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer rekao je ranije da alijansa ne planira da stacionira trupe u Ukrajini, dok zemlje-članice pojedinačno moraju da uzmu u obzir interese drugih članica bloka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala