- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina osumnjičila Margaritu Simonjan za pozivanje na genocid

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Uđi u bazu fotografijaMargarita Simonjan
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ čiji je deo Sputnjik Margarita Simonjan osumnjičena u odsustvu za pozivanje na genocid i veličanje učesnika u specijalne vojne operacije Rusije.
U saopštenju se navodi da je Simonjan osumnjičena za genocid, zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine, ratnu propagandu, opravdavanje i priznavanje kao legitimne specijalne vojne operacije i veličanje njenih učesnika.
Simonjan je takođe optužena za „javne pozive... na masovna ubistva ukrajinske dece u decembru 2023. godine. Istovremeno, u saopštenju SBU se ne precizira o kojim izjavama je reč. Kako se napominje, ona je među prvima podržala specijalnu operaciju.
SBU je u martu 2023. saopštila da je Simonjan u odsustvu osumnjičena „za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine“.
Kijevski režim neprestano proganja novinare, kako ruske, tako i ukrajinske i strane. Mnogo pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini zabranjeni su svi ruski mediji; urednik portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski proveo je u pritvoru više od godinu dana, a bio je optužen za izdaju i podršku republikama Donbasa. Na pet godina su uvedene sankcije protiv ukrajinskih televizijskih kanala „112 Ukrajina“, „Njuzvan“ i „ZIK“, koji su povezani sa opozicionim političarom Viktorom Medvedčukom.
Vlada Ukrajine je još u martu 2022. predložila da se trajno zabrane novinske agencije RIA Novosti i Sputnjik, koje su deo medijske grupe „Rusija sevodnja“, kao i drugi ruski mediji, kao i da se uvedu sankcije ruskim novinarima i urednika, među kojima su generalni direktor medijske grupe Dmitrij Kiseljov, kao i glavna urednica Margarita Simonjan. Istovremeno, „Rusija sevodnja“ i agencija RIA Novosti Ukrajina stavljeni su na ukrajinsku listu sankcija još u maju 2018. godine. Tada je ukrajinskim provajderima naređeno da blokiraju pristup sajtovima rossiяsegodnя.rf, sputniknews.com, ria.ru, rsport.ria.ru, 1prime.ru, realty.ria.ru i rian.com.ua.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala