Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako se po hodnicima na Ist riveru lobira za – novi rat u Bosni

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Paalso / Pripadnici Unprofora tokom rata u Bosni
Pripadnici Unprofora tokom rata u Bosni - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Cilj lobiranja za usvajanje deklaracije o Srebrenici u UN je da se stalnom reciklažom građanskog rata BiH trajno drži u nestabilnosti. Time se otvara prostor za stalnu intervenciju stranaca na strani Bošnjaka i drži ih u nadi da će jednog dana imati BiH samo za njih.
Ovaj cilj bošnjačka politička elita sledi još od pre građanskog rata u BiH, smatraju profesor Fakulteta političkih nauka dr Časlav Koprivica i profesor Filozofskog fakulteta dr Čedomir Antić.
Deo tog cilja je i deklaracija o genocidu u Srebrenici, koja bi na dnevnom redu Generalne skupštine UN trebalo da se nađe 27. aprila. Pokrovitelji rezolucije su, podsećamo, Nemačka i Ruanda.
Najvatreniji lobista za rezoluciju je aktuelni šef misije BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, koji, reklo bi se, na svoju ruku, s obzirom da za to nema odobrenje Predsedništva BiH, lobira po hodnicima zgrade na Ist riveru za njeno usvajanje.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku

Bošnjaci se nikada nisu pomirili sa Dejtonom

Međutim, prema Časlavu Koprivici, u Lagumdžijinim aktivnostima nema mesta soliranju jer među bošnjačkom političkom elitom postoji konsenzus da Srebrenicu treba koristiti za buduće ciljeve – BiH bez Srba i Hrvata.
Nekada prećutno, a nekada direktno, Bošnjaci su BiH smatrali samo svojom.
Na osnovu toga ignorišu, ne samo ono što su bile regule unutrašnjeg ustrojstva onoga što su bile regule unutrašnjeg ustrojstva socijalističke BiH, nego i nakon toga ignorišu činjenicu da bi za stabilnost BiH bilo jako važno da postoji unutrašnja institucionalna saglasnost, odnosno poštovanje normi formulisanja i vođenja spoljne politike, pogotovo kada je reč o stvarima koje su ovako osetljive, objašnjava naš sagovornik.
U tome bošnjački političari imaju podršku Zapada, koji, kako kaže, Srbe u BiH doživljava kao remetilački činilac. Bošnjaci se nikada nisu pomirili sa dejtonskim ustrojstvom BiH, nikada nisu odustali od ambicije da Bosna bude samo njihova i da se Srbi marginalizuju ili etnički očiste.
Oni pokušavaju da produžavanjem retorike građanskog rata sebi obezbede prednosti u posleratnom uređenju BiH. Ne treba zanemariti ni činjenicu da oni takvom retorikom duh građanskog rata održavaju i podgrevaju u dušama svojih građana i to mogu da iskoriste da, kada procene da im istorijski trenutak odgovara, za ponovni obračun sa, pre svega, srpskim narodom BiH, naglašava Korpivica.
© AFP 2023 / GERARD JULIENAlija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.
Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.
Ugaone tačke takve bošnjačke politike su, prema rečima Koprivice, stavovi da ih dejtonsko ustrojstvo BiH ni na šta ne obavezuje, da su jedine žrtve građanskog rata, kao i da Srbi nemaju nikakva kolektivna prava.
Ne ustručavaju se da krše Dejtonski sporazum kako bi ostvarili svoje nacionalne ciljeve, pri čemu u svojoj šovinističkoj zaslepljenosti ne shvataju da, ako im je zaista stalo do BiH treba da poštuju pravnu formu, jer ovakvim načinom, oni sve više udaljavaju Srbe iz BiH. Srbi na svojoj koži i iz realnog političkog iskustva osećaju da BiH nije okvir u kome mogu da zaštite svoja kolektivna prava, već je zapravo jedna vrsta provizorijuma i državolikog zatvora u koji su naterani, gde muslimani u koaliciji sa Zapadom mogu da nekažnjeno preduzimaju radnje čiji je cilj moralno prokazivanje Srba, kaže on.

Zapadu stabilnost BiH nije cilj

Antić, pak, naglašava da se sve što Zapad radi, kako u BiH, tako i na Kosovu i Metohiji, radi pod krinkom brige za stabilnost. Međutim, stabilnost nije cilj.
Ta čarobna reč smišljena je tako da narodi koje žele da potčine, istrebe, obesprave ili progone, budu anestezirani, da im se to izvrši sa što manjom štetom po zločince. Dakle, stabilnost nije cilj ni SAD, ni Velike Britanije. Njihov cilj je da to sve prođe dovoljno sporo da oni mogu sve da kontrolišu, dovoljno korisno po njih i da sve to bude tako bezbednosno odrađeno da se javna mnjenja zapadnih zemalja sablaznu nad narodom koji je defektan, genocidan, odvratan, kaže Antić.
© Flickr / Steffen EmrichSrebrenica
Srebrenica  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Srebrenica
Tako da je rezolucija o Srebrenici deo te i takve slagalice. To nije ništa novo, jer sve to isto gledamo poslednjih trideset godina: prvo je uništena jugoslovenska država, održan je protivustavan referendum o samostalnosti BiH, koji pritom nije uspeo, a sve ostalo što se dešavalo, dešavalo se na štetu srpskog naroda, podseća on.
To je sve koristilo Sjedinjenim državama. Sada im je stalo da postignu neki politički uspeh. Očigledno je da to ne mogu da postignu u Ukrajini, konstatuje Antić.
Naš sagovornik takođe podseća da je političko Sarajevo pokušalo da optuži Srbiju za genocid, pa kada taj potez nije uspeo, bošnjački ambasadori su počeli da rade mimo procedura koje su određene Dejtonskim sporazumom.
To su, po mom uverenju sve novi i novi ekseri u BiH, kategoričan je Antić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala