Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hoće li ovonedeljni susret Beograda i Prištine biti ključan za jednu važnu temu

© Foto : Snimak sa ekrana/Kosovo onlajnGrađani Zvečana okupili su se kako bi ukazali na sve težu situaciju sa podizanjem novca , zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji
Građani Zvečana  okupili su se kako bi ukazali na sve težu situaciju sa podizanjem novca , zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Priština zna da može da radi šta hoće i u tome očito ima podršku zapadnih mentora, otud i nema dogovora ni o čemu, a kamoli kompromisa oko upotrebe dinara na najnovijoj rundi razgovora u Briselu dve delegacije koja je iza nas, kaže politikolog Stevica Deđanski.
Poslednji sastanak delegacija Beograda i Prištine održan je prošle nedelje u Briselu, posvećen je bio pitanju zabrane upotrebe dinara na KiM, a završen je bez postignutog dogovora. Priština tvrdi da je iznela konstruktivan predlog, dok Beograd – da je naš predlog izbalansiran. Naredni susret zakazan je za ovu sedmicu.

Priština i ne traži rešenje

Zašto je prošla runda propala kad se činilo da će se naći kompromisni izlaz iz ove krize?
Profesor Stevica Deđanski predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da se desilo ono što se i očekivalo.

„Ne znamo kakvi su predlozi tačno izneti ali znajući radnije „radove“ Prištine verovatno su njihovi predlozi sa kojima su izašli ponovo bili po običaju maksimalistički, dakle, za nas neprihvatljivi i da ne predstavljaju nikakva kompromis," kaže on.

Ako neko hoće kompromis na narednoj rundi, napominje sagovornik Sputnjika, onda ne radi nešto na svoju ruku, pa onda na osnovu toga pokušava nešto da postigne.
„Oni su od starta znači i hteli da naprave situaciju da ništa ne može da se reši bez njih, iako unapred znaju da neće ništa da rešavaju. Naravno, to nije njihova igra, jer nisu oni dovoljno pametni da to rade već im se servira spolja od njihovih zapadnih mentora pre svega Britanije i Nemačke, a očigledno je da Amerika ne želi da toliko utiče na njih,“ smatra Deđanski.

Kurti zna da ima zeleno svetlo Zapada

Ovaj fijasko, ko zna koji u nizu, samo nam govori da smo lakoverni i da želimo da verujemo u ono što čujemo.
„Mi smo se ponadali nečemu, slušajući izjave američkih zvaničnika, ali očigledno da je igra takva da se izvrši dodatni pritisak na Srbe na KiM i na njihov normalan život da bi se oni, malo po malo, sami selili sa KiM,“ mišljenja je Deđanski.
Cilj im je, kaže on u zaključku, da se Srbi svedu na manjinu na Kosovu u pravom smislu te reči kako bi se njihova politička moć obezvredila, to jest, da neke odluke Prištine ne bi morale da zavise od srpskih predstavnika u njihovim institucijama.
Petković je nakon prošlonedeljnog susreta kazao da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO i da se pronađe rešenje za pitanje dinara koje podrazumeva da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na teritoriji Kosova i Metohije.
Bisljimi je, sa druge strane, tada najavio da je postignut dogovor da do prošlog petka obe strane pošalju svoje predloge za rešavanje pitanja dinara. To je potom potvrdio i izaslanik EU, Miroslav Lajčak.
Pogledajte i:
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
SRBIJA
Petković: Druga strana ne želi da dođe do rešenja, nova runda dijaloga 4. aprila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala