- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

BRIKS postaje energetska supersila

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Asocijacija BRIKS-a postala je globalna energetska supersila, na koju otpada 45 odsto svetskih rezervi nafte i više od 55 odsto rezervi gasa, rekao je Marko Fernandez, brazilski stručnjak i istraživač Trikontinentalnog instituta za javna istraživanja.
"Energetika je ključno sredstvo industrijalizacije. Ako je nemate, onda ispadaš. Ne znam da li ste primetili, ali BRIKS je postao energetska supersila, ako ujedinimo naše mogućnosti", rekao je Fernandez, govoreći na konferenciji o ekonomskom razvoju Kine na Narodnom univerzitetu Kine.
Ekspert je objasnio da, na primer, na zemlje BRIKS-a otpada 45 odsto svih svetskih rezervi nafte, kao i skoro 56 odsto rezervi gasa.
"Što se tiče nuklearne energetike, Rusija proizvodi polovinu obogaćenog uranijuma za fabrike, a Kina 18 odsto. To jest, Rusija i Kina zajedno proizvode dve trećine obogaćenog uranijuma u svetu", rekao je on.
1. januara 2024. Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi pridružili su se Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija kao nove punopravne članice BRIKS-a.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala