- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Rusija nije umešana u „havanski sindrom“

© AP Photo / Alex BrandonBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Američka obaveštajna zajednica zaključila je da Rusija nije umešana u slučajeve „havanskog sindroma“, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.
„Obaveštajna zajednica nije došla do takvog zaključka... Konkretno, taj deo o Rusiji, koliko ja znam, nisu došli do takvog zaključka“, rekla je Žan-Pjer na konferenciji za medije.
Ranije je televizija „Si-Bi-Es njuz“ javila da postoje dokazi da su ruske obaveštajne službe bile umešane u slučajeve „havanskog sindroma“, kada su američke diplomate i zvaničnici osetili neobjašnjivu mučninu i glavobolju.
Ispoljavanje „havanskog sindroma“ – vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom – prvi put su primećeni među američkim diplomatama na Kubi 2016. i 2017. godine i u Kini 2018. godine. Kasnije su mediji pisali o sličnim slučajevima među diplomatama, obaveštajcima i drugim službenicima američke vlade u Beču, afričkim zemljama, Tadžikistanu i Rusiji. Prema rečima direktora CIA Vilijama Bernsa, „havanski sindrom“ pogodio je nekoliko stotina ljudi.
Ruski zvaničnici više puta su negirali umešanost u ove incidente.
Pre godinu dana u izveštaju američke obaveštajne zajednice saopšteno je da se došlo do zaključka da „havanski sindrom“ među američkim zvaničnicima na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem „stranih protivnika“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Zastave Kube i Amerike - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SVET
Objavljen tajni izveštaj američkih naučnika o „Havanskom sindromu“ - otkriven neobičan uzrok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala