- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji tvrde: Postoje dokazi o „umešanosti“ Rusije u „havanski sindrom“

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Uđi u bazu fotografijaStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2024
Pratite nas
Američka televizija „Si-Bi-Es njuz“ tvrdi da postoje dokazi da su ruske obaveštajne službe umešane u slučajeve „havanskog sindroma“ kod diplomata i zvaničnika iz SAD.
U informativnoj emisiji „60 minuta“, novinari televizije govore o navodnim mejlovima visokih predstavnika ruskog Saveta bezbednosti u kojima se u martu 2021. godine govori o predaji Vijetnamu „jedinstvene tehnologije koju poseduje samo Rusija“.
Novinari su razgovarali sa čovekom kojeg su predstavili kao nedavno penzionisanog šefa istrage Pentagona o slučajevima „havanskog sindroma“ Grega Edgrina.
„Ako grešim da Rusija stoji iza tih nenormalnih zdravstvenih incidenata, doći ću u vašu emisiju i poješću svoju kravatu“, rekao je on.
Kako je istakao, Rusija je tako navodno želela da ograniči napredak SAD u odnosima sa Kubom.
„Onda su pokušali da urade isto u Vijetnamu, pokušavajući da poremete posetu potpredsednice Kamale Haris. Zašto? Zato što je ona bila tamo kako bi postavila temelje za strateško partnerstvo SAD i Vijetnama“, tvrdi Edgrin.
On je prokomentarisao i stav američke Vlade o tome da postoji mala verovatnoća da Rusija ili neka druga zemlja vode bilo kakvu kampanju u kontekstu „havanskog sindroma“.
„Po mom mišljenju, to je globalni problem. I ja mislim da Rusija stoji iza toga“, zaključio je Edgrin.
„Havanski sindrom“, čiji su simptomi vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom, prvi put je primećen kod američkih diplomata na Kubi 2016. i 2017. godine, kao i u Kini 2018. Kasnije su mediji saopštili da je bilo sličnih slučajeva kod diplomata, obaveštajaca i drugih američkih službenika u Beču, afričkim zemljama, Tadžikistanu i Rusiji. Po rečima šefa CIA Vilijama Bernsa, nekoliko stotina ljudi je bilo pogođeno „havanskim sindromom“.
Pre godinu dana objavljen je izveštaj američke obaveštajne zajednice u kojem je zaključeno da „havanski sindrom“ kod američkim zvaničnika na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem „stranih protivnika“.
Ruska zvanična lica više puta su negirala umešanost u takve incidente.
Pogledajte još:
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
RUSIJA
Ko je ako nisu Rusi? Zaharova postavila „nezgodno“ pitanje američkoj obaveštajnoj službi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala