Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio vojsci: Kad sledeći put doleti špijunski balon — srušite ga! /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićVučić obilazi jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Batajnici
Vučić obilazi jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Batajnici - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
Sledeći put treba da dejstvuje protivazdušna odbrana i obori letelicu, pa onda da utvrdimo čija je, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom nepoznate letelice koja je u subotu uočena iznad Valjeva.
Vučić je to rekao prilikom obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.
„Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put po tome će PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je“, rekao je Vučić.
Vučić je najavio da će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, između ostalog, razgovarati i o nabavci „rafala“.
„Svakako ćemo ići u nabavku. Ako ne budemo mogli da nabavimo ‘rafale’, nabavićemo nešto drugo. Moramo da vodimo računa o regionu. Kao vojno neutralna zemlja moramo da budemo jači, da bismo tu neutralnost mogli da sačuvamo“, istakao je predsednik Srbije.
Vučić je istakao da moramo dalje da jačamo PVO.
„Verujem da ćemo kupovati nove sisteme spolja. Od presudnog je značaja i moguće je da se odlučimo za kombinovani lovačko-bombarderski pristup“, kazao je Vučić.
Ovom prilikom predsednik Srbije je obavešten i da će 20. aprila na Pešteru imati prilike da prvi put vidi srpske dronove „komarac“ u dejstvu.
Upitan za nabavku naoružanja od Kine, Vučić je rekao da ova zemlja ima odlično naoružanje, ali da ga je teško uvesti.
Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je važno da sami možemo da čuvamo svoje nebo i da je dosta toga nabavljeno za srpsko vazduhoplovstvo, kao i da će i dalje biti nabavljano.
Akcenat je na besposadnim letelicama i besposadnim tenkovima, kazao je Vučić, dodajući da će se Srbija prvenstveno oslanjati na domaću industriju.
„Posebno govorimo o dronovima, izviđačkim i kamikazama. Videćete prva gađanja srpskih dronova 20. aprila, ‘komaraca’ i ‘osa’. Do kraja godine se nadam da ćete moći da vidite i dronove ‘gavrane’, oni će praviti veliku razliku“, ukazao je Vučić.
On je dodao i da je naručeno više desetina višecevnih bacača raketa koji bi trebalo uskoro da stignu u našu zemlju što će drastično da osnaži našu vatrenu moć.

„Srbija ne preti nikom, ali smo sposobni da se odbranimo“

Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna da brani svoju zemlju, da nikome ne preti, a da oni koji pričaju o pretnjama obično misle kako bi trebalo nekome da prete.
On je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što mediji u BiH pišu da preti novim ratom, kao i što je novi mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao da će se „Crnoj Gori obiti o glavu to što je priznala Kosovo“.
„Srbija nikome ne preti, nikada nije pretila. Znamo sve naše probleme, znamo koliko smo slabi, ali znamo i koliko smo jači nego što smo bili, ali to je naša spoznaja i važno je da bismo mogli da pokušamo da učinimo da budemo mnogo snažni i da nikome ne bi padalo na pamet iz okruženja da izvrši agresiju na našu zemlju“, poručio je Vučić.
Dodao je da su, kako je rekao, svi u regionu mnogo jaki.
„Mi smo mala zemlja, oni na svojoj strani imaju i Amerikance, i Engleze, i Nemce, i sve moguće. Šta ćemo mi? Mi smo mali, ali dovoljno slobodarski orijentisani i dovoljno sposobni da kazao, svoje nebo i svoju zemlju možemo da sačuvamo“, poručio je Vučić.
Istakao je da se sa tom vrstom bezobrazluka, u kojoj se svi bave Srbijom, suočavaju svaki dan i da je Vučevićeva izjava izvučena iz konteksta.
„Šta je trebalo da kaže - da smo oduševljeni što su priznali Kosovo? I moju izjavu su izmislili. To su izmislili, da li je Drina granica ili ne“, naveo je Vučić.

„Vojska je garant opstanka Srbije“

Vučević je rekao da će Vojska Srbije imati maksimalnu podršku nove, kao što je imala i od prethodne vlade.
„Vojska je garant ostanka i opstanka Srbije", istakao je Vučević.
On je napomenuo da je ovo verovatno poslednji veći događaj kojem prisustvuje kao ministar odbrane, budući da ga je predsednik Srbije u subotu imenovao za mandatara za sastav nove vlade.

„Vojna moć Srbije važna za Srpsku“

Dodik je rekao da je divno svedočiti sveopštem napretku Srbije, kako na ekonomskom i infrastrukturnom, tako i na bezbednosnom i sigurnosnom planu.
„Podržavamo i veoma smo zadovoljni napretkom koji Srbija pokazuje i veoma smo zagledani u Srbiju. Sve što Srbija uspeva, to je nekako i naše“, istakao je Dodik.
Dodik je rekao da je Srbija sposobna da brani svoje nebo i svoju teritoriju i da je u percepciji svakog čoveka u Republici Srpskoj snaga vojne moći Srbije - snaga za Srpsku.
„Mi perceptivno u Republici Srpskoj nemamo poverenje u nekakve strukture koje se razvijaju u BiH. Mi smo zgurani u neku veštačku tvorevinu koja se zove Oružane snage BiH“, naveo je Dodik.
Obilasku su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, predsednik Skupštine Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali.
Ovom prilikom predstavljeno je više tipova letelica Ratnog vazduhoplovstva, kao što su Casa 295, H 145, Mi 17, Lasta i G 4.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala