Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Kurti koristi Savet Evrope za podizanje tužbi protiv Srbije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Aljbin Kurti preti Srbiji zbog Saveta Evrope, jer će preko institucija te međunarodne organizacije podizati tužbe protiv Beograda.
Komentarišući Kurtijevu najavu da će Priština podneti tužbu protiv Srbije za ratne zločine, Vučić je podsetio da je Kurti čekao da neka druga zemlja podnese tužbu, jer tzv. Kosovo to ne može, pošto nije međunarodno pravno priznata zemlja.
„Preti, upravo zbog Saveta Evrope, zbog onoga što su mu omogućili Dora Bakojani i zapadne zemlje, i koristiće institucije te organizacije da preko njih podiže tužbe protiv Srbije. To je deo masivnog plana za pritiske i napade na srpski narod o kojem sam govorio“, ukazao je Vučić.

Podrška rezoluciji o Srebrenici ne traži se zbog ljudskosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova BiH da bi trebalo da podrži rezoluciju o Srebrenici „ako misli dobro Srbiji“ i da bi time pokazao ljudskost i hrabrost, da bosanski ministar na tome ne insistira zbog ljudskosti, već zbog pravno-političkih konsekvenci.
„Neće biti da je do ljudskosti. Biće da vi insistirate na tome zbog pravno-političkih konsekvenci, što se vidi iz samog odgovora. A to je ono o čemu sam ja uvek govorio. Nije pitanje to priznanja da se dogodio strašan zločin. Nije to pitanje pokazivanja žaljenja, ljudskosti ili bilo čega drugog, već onoga što tome treba da sledi“, rekao je Vučić.
Vučić je naveo da mu nije problem da pokaže ljudskost, da iskaže iskreno saučešće svim porodicama tragično ubijenih Bošnjaka i da se pokloni žrtvama bošnjačkog naroda, a da je to drugoj strani strašan problem, jer to nikada nisu uradili na stratištu srpskog naroda.
„Nije mi problem da iskažem iskreno saučešće svim porodicama tragično ubijenih Bošnjaka. Sve što je njima strašan problem, jer nikada to nisu uradili na stratištu srpskog naroda, bilo na teritoriji Republike Srpske, Federacije ili teritoriji Republike Srbije. Jer valjda Srbi nisu nigde ubijani. I to nije problem. Ja volim i poštujem bošnjački narod. Slušam njihova laži godinama. Koliko godina to traje?“, naveo je Vučić.
Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je ranije da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „ako misli dobro Srbiji i Srbima u regionu“, trebalo da podrži donošenje rezolucije u Ujedinjenim nacijama o Srebrenici koje je najavljeno za 27. april.
Pogledajte i:
Aljbin Kurti  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
SRBIJA
Kurtijev pucanj u prazno – opet plaši Srbiju tužbom za genocid
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala