- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski detektor zvuka „malik“ može da otkrije bilo koji dron

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaVoennoslužaщiй Centralьnogo Voenno okruga s dronom s podvesom dlя sbrosa boepripasa vo vremя prohoždeniя podgotovki operatora bespilotnogo letatelьnogo apparata
Voennoslužaщiй Centralьnogo Voenno okruga s dronom s podvesom dlя sbrosa boepripasa vo vremя prohoždeniя podgotovki operatora bespilotnogo letatelьnogo apparata - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
Jedno od najvažnijih pitanja u zoni specijalne vojne operacije je otkrivanje neprijateljskih dronova. Ruski eksperti predlažu različite mere za suprotstavljanje napadima dronovima, što uključuje i antidronove koji mogu da otkriju bilo koju vrstu bespilotne letelice, ne samo po radio frekvencijama, već i po zvuku, piše Rosijska gazeta.
Ukrajinska vojska koristi veliki broj dronova različitog tipa. Od teških dronova koji mogu da nose nekoliko mina, a koju je ruska vojska nazvala „Baba-Jaga“ do malih izviđačkih dronova koji mogu da lebde nad bojnim poljem i prenose onlajn podatke o kretanju naših jedinica. U poslednje vreme je ukrajinska vojska počela da aktivno koristi FPV dronove koji mogu da napadaju oklopnu tehniku i ruska utvrđenja.
Kako je pojasnio ekspert, otkrivanje manjih dronova je često veoma složen zadatak. Oni su malih dimenzija, korpus im je od plastike i zato se veoma teško razlikuju od radarskih stanica ruskih PVO sredstava.
Praktično su nevidljivi za termovizor, pošto se elektromotori mini-dronova pune baterijama, koje skoro da ne emituju toplotu.
Konstruktorski biro „Talamho“, koji se nalazi u gradu Grozni, je za borbu protiv takvih dronova prvi put proizveo akustični detektor „malik“. Ovaj dron može da detektuje bilo koju vrstu bespilotne letelice pomoću zvuka, bez obzira na radio frekvencije koje koristi neprijatelj.
Kako su naveli proizvođači, neprijatelj u poslednje vreme redovno menja radio frekvencije na kojima funkcionišu dronovi.
„Ukrajinci su prešli na frekvenciju od 720-730 megaherca i trenutno ne postoji široko rasprostranjeno sredstvo za otkrivanje dronova na ovim frekvencijama“, rekao je proizvođač.
Detektor osim dronova može da pronađe i daljinomere, lasere protivtenkovske projektile i snajpere.
U konstruktorskom birou „Talamho“ su došli do originalnog rešenja koje može da pomogne ruskim vojnicima da otkriju neprijateljske dronove.
„Bez obzira na kojim frekvencijama dron radi, on i dalje proizvodi zvukove tokom rada. Različiti dronovi se drugačije čuju u različitim situacijama, tako da prikupljamo zvučne funkcije dronova koje se smeštaju na server. Ljudi koji koriste ‘malik’ detektore mogu da ih povežu na Internet i automatski ažuriraju listu“, rekli su u Konstruktorskom birou.
Proizvođači su pojasnili da se zvuk drona može čuti i u vazduhu, ali vojnik, kada je pod stresom, ne može da čuje tačno o kojem se dronu radi. Međutim, detektor zvuka ne može da pogreši i uvek na vreme upozorava vojnika o opasnosti koja se približava.
Akustični detektor je napravljen u dve modifikacije. Jedan je predviđen za zaštitu zemunica, rovova i transportnih sredstava, a drugi je minijaturna verzija detektora zvuka i nalazi na panciru. Akustični detektor pruža određeno dragoceno vreme od trenutka kada je dron otkriven pa do napada. Ovo omogućava vojnicima da izbegnu velike gubitke.
„Testiranja su pokazala da će ‘malik’ moći da otkrije snop PRO ‘stingera’, koji se navodi dvostrukim laserom u infracrvenom i ultraljubičastom opsegu. Ova opcija će biti testirana u budućim ispitivanjima“, izjavili su u organizaciji.
Kako je naveo vojni ekspert Aleksej Leonkov određivanje vazdušnih objekata prema zvuku je počelo još u Prvom svetskom ratu. Tada je ruska vojska formirala prvu jedinicu za izviđanje na svetu, odnosno odred za merenje zvuka.
„Merenje zvuka je aktivno korišćeno i tokom Velikog otadžbinskog rata. Pomoću specijalnih instrumenata utvrđivan je tip aviona i identifikovani su položaji sa kojih je nemačka artiljerija gađala", naveo je ekspert.
Prema njegovim rečima, ruski eksperti su posle rata nastavili da razvijaju specijalne akustične aparate, morske i kopnene koji mogu po zvuku da odrede koji se objekat približava.
„Ruska vojska u svom naoružanju sada ima najnovije artiljerijske komplekse za obaveštavanje ‘penicilin’. On može da po zvuku i toploti otkrije cilj na rastojanju od 38 kilometara", rekao je ekspert.
Smatra da su akustični detektori dronova proizvedeni mnogo jednostavnije i mogu da pronađu cilj u zavisnosti od šuma koji dron ispušta na rastojanju od 550 metara do kilometar.
Leonkov navodi da upotreba ovakvih detektora zvuka u kombinaciji sa drugim sistemima može da stvori pouzdanu barijeru za neprijateljske dronove iznad linije fronta ili u dubinu fronta.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu dao nalog vojsci: Povećati broj naoružanja na brodovima za uništavanje dronova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala