Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvaranje ka svetu budućnosti: Hoće li Zapad „oprostiti“ Srbiji gostovanje na Samitu BRIKS

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaUčavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR
Učavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
Jedina evropska zemlja koja će ove godine nastupiti na samitu BRIKS-a biće Srbija. Pritisci Zapada da do toga ne dođe biće veliki, ali ne veći od onih svakodnevnih koji zadiru u suverenitet i teritorijalni integritet. Ovo je dobar znak, a očekivati da postoji taktika zbog koje bi nas Zapad ostavio na miru bilo bi naivno, smatra Branko Pavlović.
Ovako analitičar Branko Pavlović tumači poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u oktobru ove godine bude specijalni gost samita zemalja BRIKS u Kazanju.
To je sasvim sigurno vrlo velika podrška poziciji Srbije koja štiti međunarodno pravo i principe na kojima su osnovane Ujedinjene nacije posle Drugog svetskog rata, što je temeljna pozicija novonastajućeg multipolarnog sveta koji se, pre svega, očitava u BRIKS-u, ali, naravno i u drugim organizacijama, poput Šangajske organizacije za saradnju, rekao je Pavlović za Sputnjik.
On smatra da bi vlada Srbije trebalo i zvanično da aplicira, kako za Šangajsku organizaciju, tako i za BRIKS, ne čekajući Samit. To bi za Srbiju bilo od izuzetnog značaja kao otvaranje ka jednom svetu kome, kako kaže Pavlović, sigurno pripada budućnost.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
BRIKS

Budućnost sveta

Pavlović podseća da i u BRIKS-u i u Šangajskoj organizaciji ključnu reč imaju Rusija, Kina i Indija i da je su to zemlje predvodnici kada je reč o svetskom razvoju. Samo je Kina u prošloj godini zaslužna za jednu trećinu ukupnog privrednog rasta sveta i, dodaje Pavlović, ukoliko se tome pridodaju i druge zemlje, postaje očigledno ko će „krojiti“ budućnost sveta.
Naš sagovornik veruje da je vrlo važno i vrlo dobro što je predsedniku upućen poziv, ali takođe smatra da Srbija mora „igrati“ mnogo aktivnije, ne čekajući da joj sa strane šalju pozive, već da sama zatraži da se priključi tom delu sveta. Pritisaka sa Zapada će, bez sumnje, biti, ali na njih se ne treba osvrtati.
© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaTranslяciя obraщeniя prezidenta RF Vladimira Putina k učastnikam biznes-foruma sammita BRIKS v ЮAR
Translяciя obraщeniя prezidenta RF Vladimira Putina k učastnikam biznes-foruma sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Translяciя obraщeniя prezidenta RF Vladimira Putina k učastnikam biznes-foruma sammita BRIKS v ЮAR
Pritisci na nas su užasni i mnogo veći vezano za naš suverenitet i teritorijalni integritet i do sad smo valjda zaključili da nikakvim popuštanjem i dodvoravanjem Zapadu ne možemo spasti sebe. To vidimo i u Republici Srpskoj, to vidimo i oko primanja tzv. Kosova u Savet Evrope i u tom smislu Srbija mora apsolutno snažno da se oslanja na onaj deo sveta i one države koje poštuju njen suverenitet i teritorijalni integritet i koji je uvažavaju kao ravnopravnu u međunarodnim odnosima.
Kada govori o mogućnosti da se u budućnosti, pored Srbije, još neka evropska zemlja pozove na samit BRIKS-a, Pavlović smatra da se u čitavoj Evropi, pored Srbije, po svojim stavovima o principijelnom stavu poštovanja međunarodnog prava, jedino možda ističe Mađarska, ali da Srbija za sada ostaje kao jedini izuzetak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala