- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Načelnik ukrajinske obaveštajne službe preti napadom na pruge u novim ruskim oblastima

© Foto : Press service of the President of UkraineNačelnik Glavne uprave ukrajinske obaveštane službe Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov
Načelnik Glavne uprave ukrajinske obaveštane službe Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov  - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2024
Pratite nas
Načelnik vojne obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov, koji je u Rusiji optužen za umešanost u terorističke napade, izjavio je da je obnavljanje železničkih veza između DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rostovom na Donu i Krimom ozbiljan problem za Kijev.
„Rusija zapravo više od godinu dana gradi prugu da bi se povezala sa našim južnim privremeno okupiranim teritorijama. Ovaj proces je skoro završen i to bi za nas moglo da predstavlja ozbiljan problem“, rekao je Budanov za ukrajinske medije.
On je, pri tome, dodao da nameravaju da se „izbore sa tim problemom“, jer već imaju odgovarajuće iskustvo i mnogo je „lakše nego pitanje Krimskog mosta“.
Portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov izjavio je 21. marta da je pruga koja se gradi do Krima, a koja prolazi kroz teritoriju DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, „značajan cilj“ za Kijev.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je dobio izveštaj o obnovi pruge od Rostova na Donu do Donjecka, Marijupolja i Berdjanska i obećao da će se ovaj posao nastaviti kako bi vozovi išli direktno za Sevastopolj.
Na Krimskom mostu je 8. oktobra 2022. eksplodirao kamion usled čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom na teretnom vozu, a delimično se urušio deo mosta. Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da iza terorističkog napada stoje ukrajinske vlasti, a Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) odbila je da komentariše informacije o svojoj umešanosti.
Krimski most još jednom je napadnut u noći 17. jula 2023. sa dva bespilotna čamca. U eksploziji je oštećen drumski deo mosta, povređena je jedna devojčica, dok su njeni roditelji poginuli.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala