- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Za sada samo ideja: Društvena mreža za Srbe – protiv zapadnih „vrednosti“ i cenzure

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaStranica sajta društvene mreže Tviter
Stranica sajta društvene mreže Tviter  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
U želji da stvori društvenu mrežu bez cenzure, ali i da povrati tradicionalne vrednosti srpskoj omladini, Vlado Vasiljević stvorio je Srbsbuk – Fejsbuk* za Srbe. Prostotu, nasilje, vulgarnost i senzacionalizam planira da zameni sa edukativnijim i korisnijim sadržajem, uz slobodan protok informacija i apsolutnu slobodu govora.
Vasiljević se inače bavi portalima i urednik je sajta „Srbija javlja“. Ranije je njegov sajt imao posećenost od skoro 100.000 ljudi, a danas ne može da „dobaci“ ni do 20.000. Fejsbuk* ne dozvoljava više neograničeno deljenje linkova, sajtova, ili prosto vesti koje njima ne odgovaraju, pa je samim tim i posećenost mnogim portalima i sajtovima opala.
Za razliku od istoimenog portala, Fejsbuk stranica „Srbija javlja“ imala je „samo“ 40.000 pratilaca i ugašena je bez razloga ili objašnjenja. Stiglo je samo obaveštenje da su nekakvi standardi narušeni i to je bilo dovoljno da stranicu ugase.
Sputnjikov sagovornik je, kaže, iz ovih razloga bio prinuđen da nešto izmisli, jer trenutnu situaciju ne može ni finansijski da izdrži. Posle ukidanja i zabranjivanja, odnosno smanjivanja broja pratilaca i čitalaca, on više ne može da isplati svoje zaposlene, a obaveze se gomilaju.
© Foto : Screenshot sajta ,,Srbsbuk" / Logo i početna stranica ,,Srbsbuka"Logo i početna stranica ,,Srbsbuka"
Logo i početna stranica ,,Srbsbuka - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Logo i početna stranica ,,Srbsbuka"

Nakaradan sistem vrednosti

Ipak, cenzura nije jedini razlog za pokretanje Srbsbuka. Cilj mu je, kaže, da pokuša da promeni trenutni sistem vrednosti kod omladine, za koji inače smatra da je nakaradan.
Što se tiče cilja, hteo bih da izokrenem sve ono šta je dozvoljeno na Fejsbuku i Instagramu. Tamo se forsiraju golotinja, gluposti, prostota i sve ono što nam je došlo sa Zapada i šta ne valja. To se našoj deci propagira na razne načine i nije ni čudo što nam je omladina u ovakvoj situaciji. Hteo bih da se na „Srbsbuku“ to nekako preokrene i da takve vesti budu na dnu, rekao je Vasiljević za Sputnjik.
On ističe da želi da suzbije prostotu, a ne istinu i da ograničenja o kojima on govori nisu ideološkog karaktera, već su usmerena ka edukaciji mladih. Nešto slično, dodaje, algoritmu Tik Toka koji za svoje kinesko tržište plasira neuporedivo korisniji i kvalitetniji sadržaj nego u drugim delovima sveta, gde je „sve“ dozvoljeno.
Ovo neće biti samo društvena mreža, priča Vasiljević, već i neki vid početka promene svesti. Vasiljević smatra da „ono što NATO nije uspeo da uradi bombama“, danas dovršava propagandom koja stiže sa Zapada.
Tik Tok - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Tik Tok

Protiv zapadne cenzure

Kada je reč o vestima vezanim za Rusiju, koje na Vasiljevićevom sajtu „Srbija javlja“ imaju poseban odeljak, on kaže da je do njih jako teško doći. Ogromna cenzura je zavladala od kako je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini, ali njeni počeci datiraju još od prethodnih američkih izbora i optužbi da je Rusija bila umešana u američki izborni proces, pomogavši Donaldu Trampu da pobedi Hilari Klinton. Od tada je, kaže naš sagovornik, krenulo „zavrtanje ventila“.
Što se slobode izražavanja tiče, Vasiljević tvrdi da neće biti nikakvih restrikcija i da će ljudi moći da razgovaraju oslobođeno i bez zazora.
„Srbsbuk“ je nedavno pokrenut i za sada ima svega 200 korisnika, a kada pređe cifru od 20.000, Vasiljević kaže da će potražiti pomoć programera kako bi „lansirali“ i aplikaciju.
Koliko sam do sada primetio, naloge na Srbsbuku više otvaraju stariji, ali to je možda i zbog moje publike koja čita „Srbija javlja“. Pretpostavljam da je to razlog, ali trudiću se svakako da se još reklamiram jer mi je u interesu prvenstveno da privučem mlađe ljude, zaključio je Vlado Vasiljević.
*Aktivnost kompanije Meta - društvene mreže Fejsbuk, Instagram i Treds, zabranjena je u Rusiji kao ekstremistička.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala