- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sputnjik otkriva kripto nalog za koji se pretpostavlja da su ga koristili teroristi iz "Krokusa"

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaSećanje na žrtve terorističkog napada u Moskvi
Sećanje na žrtve terorističkog napada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Agencija Sputnjik otkrila je kripto novčanik koji su možda koristili naručioci i izvršioci terorističkog napada u koncertnoj dvorani „Krokus siti hol“. Kroz njega prebačena suma novca koja odgovara polovini obećane nagrade teroristima.
Adresa novčanika je bila postavljena na Telegramu kanalu povezanim sa „Glasom Horasana“ (avganistansko krilo DAEŠ, terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).
Agencija je analizirala podatke transakcija dostupnih na mreži i ispostavilo se da se adresa ovog kripto novčanika pojavila prvi put na platformi Tronsken 12. marta u postu jednog od Telegram kanala ekstremističke orijentacije čiji je administrator čovek sa nalogom - Mavlavi_56.
On vodi i drugi Telegram kanal – „Glas Horosana“.
Narednog dana, 13. marta novčanik je postao aktivan, a u vidu transakcije pojavili su se tokeni u vrednosti od 2,19 dolara.
Izvora Sputnjika je protekle sredu naveo da je u međuvremenu ukinuti kanal „Glas Horosana“ korišćen je za vrbovanje izvršilaca terorističkog napada u „Krokusu“. Istog dana je šef objedinjene pres službe sudova Sankt Peterburga Darja Lebedeva, govoreći o drugom slučaju, navela da su teroriste koji su napali „Krokus“ vrbovali „emisari terorističke organizacije DAEŠ“ preko Telegrama, ali konkretan kanal nije navela.
Bivši administrator kanala „Glas Horasana“ Mavlavi_56 je tri puta pre terorističkog napada (18. marta i dva puta 20. marta) postavio post sa porukom – prikupljanje sredstava za pomoć porodicama i deci zarobljenih mudžahedina uz podatke tog istog kripto novčanika sa platforme Tronsken.
Posle napada nije objavljivan poziv za prikupljanje sredstava.
Na dan napada u 17.24 sati po moskovskom vremenu na pomenutom Telegram kanalu pojavio se link koji vodi ka poruci verske sadržine „Glasa Horasana“ ispod koje je bila fotografija borca sa pokrivenim licem i automatskom puškom na ramenu.
U kripto novčaniku je tog dana registrovan vrhunac aktivnosti: pojavljivali su se i praktično odmah nestajali tokeni. Sredstva su uplaćena i skinuta četiri puta: 325, 550, 550 i 1.100 dolara.
Ako se saberu sve četiri transakcije dobija se 2.525 dolara (232.000 rubalja).
Podsetimo, osumnjičeni Faridun Šamsidin je posle privođenja rekao da su im za teroristički napad obećali pola miliona rubalja i da im je bilo prebačena polovina.
Posle napada nije bilo transakcija.

Napad na „Krokus Siti Hol“

Podsetimo, ruski državni organi uhapsili su 11 lica povezanih sa terorističkim napadom na posetioce koncerta muzičke grupe „Piknik“ u „Krokus siti holu“.
Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin saopštio je da je, prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu porastao do 139.
Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.
Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.
Direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov je izjavio da je kijevski režim direktno povezan sa organizacijom terorističkog napada islamista, a zapadne obaveštajne službe su doprinele pripremi napada.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala