- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Puškov poručio Donaldu Tusku: „Predratna faza“ bi bila opasna za Poljsku

© Sputnik / Vladimir FedorenkoPredsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov
Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Izjava premijera Poljske Donalda Tuska da Evropa prolazi kroz „predratnu fazu“ i da je to svakim danom sve očiglednije bi trebalo da ga natera da razmisli o opasnosti za njegovu zemlju, napisao je ruski senator Aleksej Puškov na društvenim mrežama.
Tusk je u intervjuu listu „Pais“ rekao da je moguć bilo koji scenario, da ovakva situacija nije bila od 1945. godine, kao i da svi moraju da se naviknu na novu epohu.
„On ne razmišlja o tome da predratna faza ne sluti na dobro za 'pogranične’ zemlje koje se nalaze na raskrsnici zaraćenih strana. Da je Tusk dovoljno pametan, da ima dovoljno nacionalnog osećaja i mašte, on bi se pre svega zamislio o tome da takvo doba, a posebno mogući prelazak iz predratnog u ratno doba, veoma opasno za Poljsku“, naveo je Puškov.
Prema rečima ruskog senatora, Tusk je oličenje primera degradacije političkog rukovodstva u Evropi, jer umesto da spreči negativne posledice za Poljsku zbog eskalacije međunarodnih tenzija, on sa „slatkim užasom“ predskazuje takav razvoj događaja.
„I zbog čega Poljska sa takvom spremnošću uleće u predratnu epohu? Zbog kakvog uzvišenog cilja? Sigurno nije zbog sudbine Donbasa ili Harkova“, ironično je primetio Puškov.
U poslednje vreme se na Zapadu sve češće mogu čuti ideje o direktnom oružanom sukobu alijanse i Rusije. Kremlj je naveo da Moskva nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne za njene interese.
Pogledajte i:
Ambasada Rusije u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2024
RUSIJA
Ruski ambasador odbio da poseti MIP Poljske: Nemamo o čemu da razgovaramo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala