- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvi slučaj ubistva policijskog robota u Sjedinjenim Državama

© Sputnik / Lola ĐorđevićTelo i ruka robota u Centru za robotiku Insituta "Mihajlo Pupin"
Telo i ruka robota u Centru za robotiku Insituta Mihajlo Pupin - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Nakon što je „Boston Dinamiks“ predstavio svog robota pod imenom „Spot“, javnost je ostala podeljena oko njegovih mogućnosti. Za neke je to dokaz velikog napretka robotike i tehnologije, dok su ga drugi nazvali zastrašujućim robotskim psom. Ovaj robot se pokazao veoma korisnim u brojnim industrijama i privukao je interesovanje policije i vojske.
U nekim slučajevima, poput onog u Njujorku, policija je nakon početne faze testiranja odustala od upotrebe „Spota“ u svakodnevnom servisu jer je robot izazvao nemir među građanima. Ali u nekim specifičnim i opasnim situacijama, u kojima bi životi policajaca mogli biti ugroženi, ovaj robot se pokazao izuzetno korisnim.
Državna policija Masačusetsa (MSP) takođe ga koristi u svojoj službi, a prema objavi na njihovim društvenim mrežama, njihov robot je nedavno upucan. Kako ističu na stranici „Digitalni trendovi“, ovo je prvi put (bar koliko je poznato) da je neko upucao psa robota.
Nakon što je specijalna policija upućena na teren zbog dojave naoružanog muškarca zabarikadiranog u kući, on je otvorio vatru na njih. S obzirom da je situacija bila opasna i da su životi policajaca ugroženi, u akciji je korišćen „Spot“, kao i dva robota PackBot 510. Ovi roboti, kojima je policija daljinski upravljala, poslati su u kuću da lociraju čoveka. „Spot“, koji je u MSP-u nazvan Rosko, poslat je u podrum kuće, ali kada je pokušao da otvori vrata, pojavio se osumnjičeni sa puškom i oborio robota i pobegao na sprat.
Ali ono što nije znao je da bi „Spot“ mogao sam da se podigne, a robot ga je pratio gore, penjući se uz stepenice. Kada je, na svoje iznenađenje, osumnjičeni shvatio da je robot iza njega na stepenicama, ponovo ga je oborio i uperio pušku u Roskovom pravcu. Nakon toga komunikacija sa robotom je izgubljena, a policija je objasnila šta se desilo.
Osumnjičeni je savladan nakon što je ispaljen suzavac i bez otpora se predao. Tokom pretresa kuće, Rosko je pronađen i ispostavilo se da je u njega pucano tri puta. Ovo je, dakle, prvi put da je robot Boston Dinamiksa upucan u akciji.
Zahvaljujući tehnologiji, nije bilo potrebe da se u kuću šalju ljudi ili pravi pas, dovodeći svoje živote u opasnost. Rosko je poslat u Boston Dinamiks, gde će kompanija sprovesti određena istraživanja o njemu, dok će MSP poslati novog robota koji će se koristiti u budućim policijskim operacijama.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala