- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako je Penelopa postala Odisej | Orbita kulture /video/

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
U današnjoj "Orbiti kulture" istražujemo da li to što su se na naš konkurs za priču prijavili Rusi i Belorusi svedoči o moći srpskog jezika.
Šta nam govori podatak da su se na konkursu za kratku priču ( do 500 karaktera, uz zahtev da autori upotrebe tri fraze – 'Nije šija nego vrat', 'Grlom u jagode' i 'S mene pa na uštap') među 150 autora Društvu za srpski jezik i književnost prijavili i studenti sa Državnog univerziteta Lomanosov iz Moskve i studenti sa Filološkog fakulteta u Minsku“ - za Sputnjik objašnjava zamenik predsednika Društva prof. dr Slavko Petaković.
O kakvom svetu govori knjiga koja je za naslov pozajmila ime ruske priče i planetarno popularnog crtanog filma, mogu li se u društvu gde je najautentičniji čovek onaj bez svojstava ostvariti snovi, zašto je humor, pored istrajnosti jedno od najboljih oružja u borbi za to ostvarenje – objašnjava Vesna Kapor, autorka romana „Maša i medvedi“, upravo ovenčanog Godišnjom nagradom Udruženja književnika Republike Srpske.
Da li danas, decenijama posle golootočke strahote znamo dovoljno o sudbinama žena zatočenica, sve o vrsti stradanja, o onome čemu su bile izložene i što su kao krst nosile do kraja života – pitanje je na koje odgovore nudi dugometražni dokumentarni film „Šagargur“ o kojem razgovaramo sa njegovom autorkom Natašom Nelević.
O sudbini žene u 18. veku koja je ostala nevidljiva i nesaznata za istoriju, a koja prelazeći tri kontinenta - od Perasta i Boke, Venecije i Tunisa, do Amerike i Kanade – pripoveda o ženskom osećanju i razumevanju sveta u kojem, i pored strahote ropstva i drugih pošasti, ipak postoji prostor za radost i ispunjenje – o lutanjima za koja sama junakinja kaže da je trebalo da bude Penelopa bila je Odisej – o svemu tome što se našlo u novom nagrađenom romanu „Pesma o tri sveta“ razgovaramo sa piscem i upravnikom Narodne biblioteke Srbije Vladimirom Pištalom.
A zbog čega se i posle 20 godina za mjuzikl „Cigani lete u nebo“ traži karta više, kakav je magični spoj proistekao iz priče Maksima Gorkog i muzike koju je planetarno popularnom učinio istoimeni ruski film – saznajemo od reditelja predstave Vladimira Lazića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 30.3.2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala