- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova američka tehnologija mentalnog ratovanja: Za njih je i Gebels – odojče

© AFP 2023 / THE NATIONAL ARCHIVES/AFP PHOTO/HOAdolf Hitler, Herman Gering, Jozef Gebels i Rudolf Hes
Adolf Hitler, Herman Gering, Jozef Gebels i Rudolf Hes - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Ratna tehnologija mentalnog ratovanja koju razvijaju SAD i NATO deo je totalnog rata protiv ljudske svesti, a jedina prava odbrana protiv svega toga je vrlo čvrsta duhovna utemeljenost, smatra politikolog Aleksandar Pavić.
„I zato je to još jedan od razloga zašto su Rusi shvatili koliko je važno sačuvati crkvu, jačati crkvu i duhovnost i razvijati mehanizme otpora svemu što razbija duhovnost. U stvari, otpor prema sada već otvorenom satanizmu, jer na kraju krajeva, u osnovi tog zapadnog mentalnog rata jeste satanizam. Satana jeste otac laži i sve je to postalo vrlo ogoljeno. Reč je o sukobu dobra protiv zla, kad svedemo stvari u najjednostavniju terminologiju“, kaže Pavić za Sputnjik.

SAD i NATO: Mentalni poraz važniji od teritorija

Vojni stručnjaci SAD i NATO počeli su da vode mentalni rat sa potpuno novim vrstama naoružanja, napisao je savetnik ministra odbrane Rusije Andrej Iljnicki za časopis „Arsenal otečestva“.
Iljnicki smatra da se danas priroda i sadržaj vojnih operacija radikalno menjaju, pa poraz mentalne sfere protivnika postaje važniji od kontrole njegovih teritorija.
„Mentalna sfera postaje oblast operacija NATO, odnosno njihov najvažniji operativni domen. Vojnici SAD i NATO su dobili zadatak da pređu sa informacione na kognitivno-psihološku dominaciju kao odlučujući faktor konačne strateške pobede nad neprijateljem“, navodi Iljnicki.
Kako je istakao, nove tehnologije kognitivno-mentalne dominacije razvijaju se na univerzitetima Harvard i Prinston, u Komandi za civilne poslove i psihološke operacije američke vojske, Centru za inovacije NATO i Zajedničkom centru borbenih dejstava u oblasti informacionih operacija Ministarstva odbrane SAD.
Iljnicki smatra da je u uslovima ovakvog civilizacijskog rata sa Zapadom ruskom društvu potreban zajednički pogled na svet i ideologije i da duhovni, vrednosni temelji ruske politike moraju biti primarni.

Rat protiv svesti sopstvenih građana

Amerikanci i NATO bave se tehnologijama mentalne manipulacije već decenijama, a po onome kako Rusi daju akcenat tom problemu, da mora da se reformiše ideologija, pogled na svet i da se omeđi zajednički duhovni prostor, to nam jasno govori o kakvom se napadu radi, ističe Pavić.
„To je duhovni napad koji se delimično lansira preko propagande zapadnih vlada, a najviše preko njihovih medija koji u stvari manipulišu svešću konzumenata i manipulišu informacijama. Od selektivnog objavljivanja informacija preko otvorene cenzure do operacija PSIOP-a koje se redovno vrše prema stanovništvu. Čak ne samo prema zemljama koje na Zapadu smatraju neprijateljskim nego i prema sopstvenom stanovništvu, kako bi izgradili konsenzus za ono što rade drugima.“
Tu vrstu manipulacije, odnosno nauku marketinga i manipulisanja ljudskom svešću i percepcijama počeo je da usavršava Edvard Brernajz od dvadesetih godina prošlog veka, a u međuvremenu se to na Zapadu razvilo do neverovatnih razmera, dodaje Pavić.

Gebels je odojče za zapadne propagandiste

A pre Bernajza, Randolf Herst i američka žuta štampa uvukli su Ameriku u rat protiv Španije još krajem 19 veka tako da su pre Gebelsa razvili tehnike manipulacije svešću. A Gebels je te tehnike razvio do nekih novih veličina pogotovo u smislu floskule da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina, smatra Pavić.
„Ali ovi današnji propagandisti su ga stvarno prevazišli zato što, prvo imaju mnogo više instrumenata na raspolaganju. Sada imaju i mnogo veći opseg, cela planeta može da im bude meta, tehnologija je mnogo napredovala od tada i sada se već radi na tome ne samo spolja. Imamo manipulisanje ne samo vizuelnim efektima i lažnim vestima, nego i manipulaciju samom svešću, slanjem subliminalnih poruka, korišćenjem veštačke inteligencije i jednostavno, Gebels deluje kao odojče u odnosu na današnje zapadne propagandiste.“

Ne mogu isporučiti granate, a kamoli neprijatelje pretvoriti u zombije

S druge strane, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ dr Srđa Trifković smatra da je priča o tehnologiji mentalne dominacije pomalo senzacionalistički prezentovana i da još nema ni govora o nekom ozbiljnom načinu manipulisanja psihom protivnika.
„Na neki način još je validna Sun Cuova maksima od pre 2.500 godina – ako poznaješ sebe i protivnika, nemaš čega da se plašiš. Sposobnost uticaja na psihu protivnika u situaciji gde same zemlje NATO imaju problema da regrutuju iole pristojne kadrove u svoje oružane snage deluje mi kako komično, tako i senzacionalistički. Mislim, svaka čast izvoru ali ne treba pridavati veliki značaj sposobnosti Zapada da ovladava nekim novim sferama kad vidimo da čak ni u vrlo prizemnoj sferi isporuke artiljerijskih granata i oklopnih vozila Ukrajini nisu dorasli izazovu.“
O mentalnom ratovanju je pisano i ranije i nema sumnje da su neke pare i izdvojene za istraživanja, dodaje Trifković.
„Međutim tu nije napravljen nikakav značajan prodor u smislu da možete da pretvorite protivnike u zombije koji gube motivaciju ili nisu više svesni sebe. U stvari, ništa novo pod kapom nebeskom, takvih je programa bilo još dalekih pedesetih godina. Ali koliko je meni poznato, nije napravljen nikakav bitni inovativni prodor pa da sad možemo o tome da govorimo kao nečem što je vredno posebne pažnje ili kontramera“, zaključio je Trifković.
Pogledajte i:
SAD, NATO - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
RUSIJA
Nova vrsta rata: SAD i NATO razvijaju tehnologije „mentalne dominacije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala