- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nervozan je“: Zaharova o izjavi Zelenskog o pregovorima sa Rusijom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Portparol spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je prvi put govorio o pregovorima s Rusijom bez povratka na granice iz 1991. godine i navela da to pokazuje koliko je kijevski lider „nervozan“ jer mu uskoro ističe mandat.
Zelenski je u intervjuu za američke medije rekao da bi pregovori između Moskve i Kijeva mogli bi da počnu i bez povratka Ukrajine na granice iz 1991. godine.
"Nije neophodno da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim putem. Siguran sam da će on (predsednik Rusije) biti spreman na dijalog kada bude izgubio sve što je zauzeo od početka 2022. godine", rekao je on.

„Nervozan je. Izbori su mu ispred nosa. Ili je nešto drugo?“, pita se Zaharova.

Kremlj: Geopolitička realnost se promenila

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je za Sputnjik rekao da se geopolitička realnost kardinalno promenila od početka specijalne vojne operacije.
„Granice Rusije i Ukrajine su se promenile. Imamo četiri nova subjekta, i to se mora uzeti u obzir, to je nova realnost koju će svi morati da uzmu u obzir“, rekao je Peskov komentarišući izjavu Zelenskog.
Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine. Međutim, kijevski režim ih je otkazao, pozivajući se na vanredno stanje u zemlji i opštu mobilizaciju.
Zelenski je ranije tvrdio da sada „nije pravo vreme za izbore“ i pozvao da se stavi tačnk na ovo pitanje. Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov je podsetio da punomoćja lidera kijevskog režima ističu 21. maja.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je rekao da je Moskva spremna za pregovore o Ukrajini pod uslovom da se oni zasnivaju na realnom stanju stvari a ne na nečijim željama. I mora se govoriti o garancijama bezbednosti za Rusiju, istakao je Putin.
„Da li smo spremni za pregovore? Da, spremni smo, ali na pregovore koji se neće zasnivati na nečijim željama posle primene psihoaktivnih supstanci već na realnom stanju stvari na terenu“, rekao je on.
Pogledajte i:
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
RUSIJA
Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj prema zamisli Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala