- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Masakr u ”Krokus sitiju”: Kako je otkriven teroristički trougao Ukrajina-SAD-DAEŠ /video/

© Foto : EMERCOM of the Russian FederationSotrudniki MČS RF razbiraюt zavalы v zdanii koncertnogo zala "Krokus Siti Holl"
Sotrudniki MČS RF razbiraюt zavalы v zdanii koncertnogo zala Krokus Siti Holl - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2024
Pratite nas
Ukrajinske službe bezbednosti povezane su sa masakrom u ”Krokus sitiju”, a uz njih iza napada islamskih terorista stoje zapadne specijalne službe, optužio ih je u utorak šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov. Ali ne mora se njemu verovati na reč; postojanje terorističkog trougla Kijev–islamisti–Zapad dokumentuju i zapadni izvori.
I ta veza nije nastala nedavno već je proizvod decenijske tradicije.

„Al Kaida je na našoj strani“

Još je pokojni, rusofobni koliko i uticajni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Američkih Država Zbignjev Bžežinski svojevremeno javno priznao da je CIA počela da pomaže mudžahedinima u Avganistanu protiv tamošnje prosovjetske vlasti na osnovu tajne direktive Džimija Kartera od 3. jula 1979. godine. Pa je iz tog aranžmana nastao i Osama bin Laden koga će londonski ”Independent” 1993. zaljubljeno opisivati kao ”antisovjetskog ratnika koji je svoju armiju stavio na put mira”, ”stidljivog čoveka” i pravog ”planinskog ratnika iz mudžahedinskih legendi” koji je istom prilikom priznao da se i prema Bosni i Hercegovini oseća kao i prema Avganistanu. A i muslimanski borci iz Travnika spominjali su njegovo ime, pisao je takođe ”Independent”, te nije ni čudo što će se kasnije ispostaviti i da su Bin Laden i njegov potonji naslednik Ajman al Zavahiri predvodili Al Kaidine operacije protiv Srba. Protiv kojih su tad ratovali i Amerikanci i svi ostali njihovi saveznici…
Ali nije se Al Kaida ”našla” na istoj strani sa Amerikom samo u tom slučaju. Naime, ”Al Kaida je na našoj strani” – objasnio je dostojni naslednik Zbignjeva Bžežinskog, aktuelni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejk Saliven u i-mejl poruci upućenoj 2012. godine tadašnjoj državnoj sekretarki Hilari Klinton povodom početka rata koji su upravo tada izazvali u Siriji. Pa se ”Vikiliks” Džulijana Asanža toga dokopao i obelodanio čitavom svetu ko je čiji saveznik.

Izveštaj obaveštajne službe Pentagona

Da bi nešto kasnije, da to i dodatno potvrdi, do javnosti dospeo i izveštaj obaveštajne službe američkog Ministarstva odbrane u kome se navodi da iza pobune u Siriji stoje Al Kaida i Muslimansko bratstvo, da su to američki saveznici u borbi protiv Bašara el Asada kome pomažu Rusija, Iran i Kina, te da će ti američki saveznici iz Al Kaide stvoriti ”salafističku kneževinu” na prostoru istočne Sirije i zapadnog Iraka. I to je, navodi se u dokumentu, ”upravo ono što žele sile koje podržavaju opoziciju” – Amerika i saveznici – ”kako bi izolovali sirijski režim”. Pa nedugo potom baš na tom prostoru nastade DAEŠ* (tzv. Islamska država)…
Što znači da nije bilo naročito iznenađenje ni kada je prošle godine novinar magazina ”Roling Stoun” Set Harp otkrio da je Šahab al Muhadžir, vođa DAEŠe države u Avganistanu koja će preuzeti odgovornost za teroristički napad u Krokus sitiju u Moskvi, radio bezbednosne poslove u američkoj vojnoj bazi Bagram kod Kabula, kao i za dvojicu najbližih saradnika CIA u toj zemlji. Pa su objavljena i njegova lična dokumenta koja to dokazuju. A onda je ”Volstrit džornal” otkrio i da su se mnogi američki saradnici iz Avganistana, posle povlačenja vojske SAD, pridružili DAEŠ-u.

Sigurna kuća u Ukrajini

A za to vreme je Ukrajina postala prava sigurna kuća za važne pripadnike DAEŠ-a, poput Al Bare Šišanija za koga je 2019. ”Independent” pisao da se mislilo da je mrtav ali se ispostavilo da je jedan od mnogih – spomenute su stotine – koji su u Ukrajini pronašli utočište. Da bi početkom prošle godine francuska državna televizija objavila i laskavi video prilog o još jednom zloglasnom Šišaniju – tj. Čečenu – Abdul Hakimu, džihadisti koji je iz Sirije sa svojim potčinjenima došao u Ukrajinu da se bori protiv ruske vojske. A onda je i ”Vašinton post”, među dokumentima procurilim iz Pentagona prošle godine, pronašao i jedan koji opisuje kako je ukrajinska vojna obaveštajna služba u Siriji nastojala da regrutuje raznorazne džihadiste za napade na Ruse.
Trougao terorističke saradnje time je i zatvoren. Pa je utoliko i indikativnije nastojanje Zapada i režima u Kijevu da isključivu odgovornost za masakr u Moskvi, i bez bilo kakve istrage, svale isključivo na DAEŠ.
Tim pre što čak i nemački mediji, kao što je ”Zidojče cajtung”, ovih dana otvoreno priznaju da se ”stotine boraca”, pa i čitave ”legije” kavkaskih muslimana bore uz ukrajinske vojnike protiv Rusa, te da dve decenije posle Drugog čečenskog rata oni ”nastavljaju svoj izgubljeni rat u Ukrajini” nakon što su pre toga, ”pobegavši iz Čečenije, postali deo terorističke mreže DAEŠ-a u ratovima i ustancima u arapskom svetu… Mnogi su se u Siriji borili protiv Asadovog režima, koji je u savezu sa Moskvom. Tokom tog vremena, mnogi su pristupili DAEŠ-u. Činjenica da su ukrajinske tajne službe mogle da iskoriste specijalno terorističko stanje svesti kavkaskih radikala iz DAEŠ-a (…) možda i deluje kao čista spekulacija – ali ona svejedno ima smisla.”
Kako su, uprkos tome, Vašington i Kijev odmah ”znali” ko (ni)je kriv za napad na Krokus siti? Kako su se svi oni našli na istoj strani protiv Rusije? I kakve sve to veze ima sa skoro 400 plaćenika iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije u redovima ukrajinske vojske?
O ovim su pitanjima u ”Novom Sputnjik poretku” govorili stručnjak za terorizam Dževad Galijašević i diplomata Zoran Milivojević.
Pogledajte video:
*Teroristička organizacija zabranjena u Rusiji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala