Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić otkrio plan Zapada: Tražiće ratnu odštetu od Srbije

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, govoreći o rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 27. aprila, da ćemo u narednom periodu imati kolektivni Zapad protiv sebe, dodajući da postoje dva razloga za donošenje rezolucije.
"Jedan je da srpski narod bude kažnjen zbog svoje slobodarske politike i da bude dodatno pritisnut zbog Kosova i Metohije i svoje geopolitičke orijentacije. Drugi razlog taj što ne mogu u potpunosti da podrže Palestince zbog podrške Izraelu, pa su našli muslimane koje mogu da podrže", rekao je Vučić, dodajući da će biti tražena i ratna odšteta od Republike Srbije.
"Kada su nam zamerali što na dnevni red stavljamo protivpravnu NATO agresiju, dvojica ambasadora su nam rekla da se 25 godina vraćamo u prošlost, a sada nas u prošlost vraćaju 29 godina. U Srebrenici se dogodio užasan zločin", rekao je predsednik Srbije uz napomenu da se rezolucija pominje zbog pritiska na Srbiju.
"Mi ćemo se boriti, mali smo, sve te sile su protiv nas. Oni moraju da skupe dve trećine za to, ali biće teško za nas", rekao je Vučić.

Pokušaću da razgovaram sa Dodikom da vodi politiku mira

Vučić je rekao da će pokušati da razgovara sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da vodi politiku mira, ali i politiku spuštanja tenzija.
On je na pitanje novinara kako vidi poslednje izjave Dodika da će krenuti u novu borbu političke borbe, rekao da nema pravo da mu govori kako da se ponaša, ali da će pokušati.
Kako je rekao, on svaki dan sa Dodikom razmeni osnovne informacije i naveo da je do dva sata posle ponoći pratio rad Skupštine Republike Srpske.
"Situacija je komplikovana, politički uzavrela i kada govore o Dejtonskom sporazumu, recite mi šta je i koji član prekršila RS oko imovine. Pokažite mi član Dejtonskog sporazuma koji je Dodk prekršio, to ću da pitam i (visokog predstavnika Kristijana) Šmita, a znam šta sam ga i prošli put pitao. Samo mi pokažite gde to piše. Ne pričajte mi o dugu i dugovima, već gde to piše. Da li su krivi Dodikovi unučići, jel su i njima ukinuti računi", rekao je Vučić.
Dodao je da nije uvek saglasan sa tim šta Dodik radi, ali da kada vidi kako to ide i u kom smeru, zapita se šta ćemo da radimo za dva meseca kada ukinu sve banke.

Snažna reakcija Srbije

Govoreći o inicijativi za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope rekao je da reakcija Srbije treba da bude snažna, ozbiljna i odgovorna, a konačnu odluku doneće vlada.
„Donosićemo odluke, spreman sam da čujem mišljenje i vladajuće većine i svih parlamentarnih i vanpralmetnarnih stranaka, smatram da reakcija Srbije treba da bude snažna, ozbiljna i odgovorna, a konačnu odluku doneće vlada“, rekao je predsednik u obraćanju naciji.
Dodao je da je dobio zvaničan poziv od predsednika Francuske Emanuela Makrona i da će njegova poseta biti od velikog značaja za Srbiju.
"Moliću predsednika Makrona da uzme u obzir sve ono o čemu smo razgovarali, ali da uzme u obzir i međunarodno-javnopravne norme, posebno obavezu formiranja zajednice srpskih opština. Ja znam da Francuska podržava nezavisnost Kosova, ali je moje da molim", rekao je Vučić.
Predsednik je ponovio da je Srbija na evropskom putu, i da od tog put nije odustala, ali i da će situacija za nas biti sve teža i komplikovanija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala