- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prizor koji se viđa jednom u životu: Uskoro će se dogoditi kosmička eksplozija velikih razmera

CC0 / Unsplash/Shot by Cerqueira / Eksplozija zvezda
Eksplozija zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Nebeski ples dve zvezde međusobno udaljene 3.000 svetlosnih godina rezultiraće jarkom eksplozijom koja će danima moći da se vidi golim okom, rekli su astronomi sa Univerziteta Notingem Trent.
Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se događa jednom u životu, izgledaće kao nova zvezda koja intenzivno sija na noćnom nebu, pre nego što izbledi i iščezne na narednih 80 godina.
Profesor Denijel Braun objašnjava da se nebeski događaj kada se blještavost zvezde ubrzano pojačava naziva "nova".
Prema njegovim rečima, nije lako predvideti tačan datum ovog događaja, ali smatra da bi se on mogao desiti bilo kada do septembra, prenose hrvatski mediji.
"Čeka nas poslastica, videćemo tzv. novu zvezdu na nebu", rekao je Braun i istakao da T Coronae Borealis nije samo jedna zvezda, već se radi o dve zvezde koje kruže jedna oko druge.
"Ono što taj par čini tako posebnim je da on svako malo pojača svoju svetlost, pa nam postaje lako vidljiv", rekao je astronom.

Dovoljno materijala za termonuklearnu eksploziju

Masivnija zvezda u tom paru je beli patuljak, koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Braun. Njegov saputnik je ostareli "crveni div" koji se širio i svoj materijal odlagao na belog patuljka.
"Otprilike svakih 80 godina beli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svetlost", rekao je Braun.
"Sada je vreme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis, čija će se svetlost s 11 mag, jedva vidljiva dvogledom na tamnom nebu, povećati na 2 mag, pa će moći da se vidi golim okom čak i na zagađenom nebu. 'Nova' će postati vidljiva u blizini sazvežđa Herkula", dodao je on.
Na skali magnitude zvezdane svetlosti viši broj označava slabiju svetlost, podsećaju hrvatski mediji, a astronomi objašnjavaju da su "nove" u suštini poput hidrogenskih bombi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala