- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Predstavljena prva digitalna agro-polisa u Srbiji

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Đenerali Osiguranje Srbija i Institut BioSens predstavili su prvu digitalnu agro-polisu koja omogućava zaključivanje poljoprivrednog osiguranja bez kontakta sa prodavcem - sa njive, iz bašte, iz kuće ili sa nekog drugog mesta.
Proizvođači koji žele da osiguraju svoje njive, voćnjake i zasade celokupnu proceduru, od prikupljanja dokumentacije do potpisivanje polise, mogu to da obave putem aplikacije za android ili ajfon telefon.
Digitalna agro-polisa prvi put u regionu koristi veštačku inteligenciju u procesu agro-osiguranja i rešavanja štete.
Član izvršnog odbora Đenerali Osiguranja Srbije Veselin Danilovac izjavio je da njihova kompanija već 20 godina prati potrebe poljoprivrednika i unapređuje procese osiguranja u ovoj oblasti.
"Od 2017. kada smo započeli saradnju sa Institutom BioSens u procesu prodaje i procene štete uveli smo podatke sa satelita, radara, senzora. Nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nemira u Vojvodini odlučili smo da nađemo način da dopremo do svih poljoprivrednika i damo im mogućnost da se osiguraju na jednostavan način", rekao je Danilovac.
Kako je naveo, poljoprivredni proizvođači najčešće ne žele da napuštaju imanja, troše vreme i novac na procedure.
"Uvođenjem digitalne agro-polise omogućili smo im da do osiguranja dođu jednim klikom, u vreme i na mestu koji njima najviše odgovara", kazao je Danilovac.
Direktor Direkcije za tehniku osiguranja Đenerali Osiguranja Srbije Nemanja Beljanski istakao je da je digitalna agro-polisa dostupna 24 sata 365 dana u godini.

"Aplikacija je laka za korišćenje, intuitivna i svaki korisnik je besplatno može skinuti sa Gugl plej prodavnice, a čitav proces se završava za nekoliko minuta", rekao je Beljanski.

Plaćanje premije je, prema njegovim rečima, identično kao kod klasičnog ugovaranja, u agro-roku (po skidanju useva).
"Za polise ugovorene preko aplikacije, Đenerali će korisnicima obezbediti svu potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na subvencije", naglasio je Beljanski.
Direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević naveo je da je višegodišnje partnerstvo sa Đenerali Osiguranjem Srbije pomoglo Institutu da se afirmiše u korporativnom svetu kao vodeća istraživačko-razvojna institucija u domenu digitalne poljoprivrede.
"Inovativna rešenja koja smo zajednički razvili predstavljaju pionirske poduhvate, koji na velika vrata uvode veštačku inteligenciju i najsavremenije digitalne tehnologije u svet osiguranja u poljoprivredi", rekao je Crnojević.
Aplikacija nudi osiguranja od grada, požara i udara groma, a korisnik može da odabere jednu od 15 ponuđenih kultura, koje se najčešće gaje na teritoriji Srbije (pšenica, ječam, suncokret, maline, šljive i druge).
U aplikaciji se definiše veličina zasada koje se osigurava, a putem katastra ili GPS koordinata locira se parcela na koju se osiguranje odnosi.
Korisnik u aplikaciji, nakon što unese podatke, može videti visinu premije i osigurane sume pre nego što prihvati odabrano osiguranje.
U Srbiji oko 500.000 domaćinstva živi od poljoprivrede, a osiguranje od prirodnih nepogoda ima samo 12 odsto zasađenih površina.
Za osiguranje useva i plodova država je obezbedila subvencije, koje se u različitim regionima kreću od 40 do 70 odsto premije osiguranja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala