- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Očevima u Crnoj Gori 10 plaćenih radnih dana i dva meseca odsustva zbog rođenja deteta

CC0 / Pexels/Vidal Balielo Jr / Roditelji sa sinom i ćerkom
Roditelji sa sinom i ćerkom - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Očevi u Crnoj Gori ubuduće bi nakon rođenja deteta, kako je predviđeno izmenama Zakona o radu te države, imali pravo na 10 plaćenih radnih dana i dva meseca roditeljskog odsustva s posla, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva rada.
Ove novine imaju za cilj da podstaknu očeve da više koriste pravo na roditeljsko odsustvo nakon rođenja deteta, prenosi RTCG.
"Izmenama zakona o radu biće propisano plaćeno odsustvo s rada za očeve po rođenju detata u trajanju 10 radnih dana, kao i minimalno razdoblje roditeljskog odsustva u trajanju od dva meseca, koje se neće biti moguće preneti s jednog roditelja na drugog", navela je Anđela Bašović iz Ministarstva rada.
RTCG navodi da će izmenama Zakona o radu rad od kuće ubuduće biti preciznije definisan i usklađen sa evropskim standardima, a jedna od novina je i to da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi opremu i sredstva za rad od kuće.
"Institut rada van prostorije poslodavca je dobrovoljan i zaposleni, ukoliko ne prihvate da poslove ne obavljaju na taj način, neće trpeti štetne posljedice”, objašnjava Anđela Bašović iz Ministarstva rada.
Sve izmene ovog zakona na javnoj su raspravi do 1. aprila.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala