- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Arapske države spremne da u budućem sporazumu priznaju Izrael

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Džo Bajden sa bivšim predsednicima Obamom i Klintonom
Predsednik SAD Džo Bajden sa bivšim predsednicima Obamom i Klintonom - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da su arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, spremne da "potpuno priznaju Izrael" u budućem sporazumu.
On je to izjavio tokom diskusije sa bivšim predsednicima, Bilom Klintonom i Barakom Obamom, na donatorskom skupu u Radio siti mjuzik holu u Njujorku koji je trebalo da pokaže jedinstvo demokratske stranke uoči revanša na opštim izborima protiv republikanca Donalda Trampa.
Predsednike su, međutim, najmanje četiri puta prekidali propalestinski demonstranti, koji su isticali tenzije unutar stranke zbog Bajdenovog odnosa prema ratu Izraela sa Hamasom i humanitarnoj krizi u Gazi, prenosi Blumberg.
„Radio sam sa Saudijcima i sa svim drugim arapskim zemljama, uključujući Egipat, Jordan i Katar. Oni su spremni da u potpunosti priznaju Izrael“, rekao je Bajden nakon jednog takvog prekida.
„Mora postojati plan nakon Gaze, trgovina do rešenja sa dve države. To ne mora da se dogodi danas. To mora da bude napredak i mislim da to možemo da uradimo”, dodao je američki predsednik.
Obama je pružio podršku Bajdenu rekavši da je njegov nekadašnji potpredsednik pokazao „moralno uverenje i jasnoću“ na funkciji i da je „spreman da prizna da je svet komplikovan“.
„Spreman je da sasluša sve strane u ovoj i svakoj drugoj debati i pokuša da vidi da li možemo da pronađemo zajednički jezik“, rekao je Obama. „Takvog predsednika želim“.
Bajden se suočio sa pritiskom progresivaca i muslimanskih i arapskih Amerikanaca koji žele da administracija učini više da obuzda izraelsku vojnu kampanju u Gazi protiv Hamasa, podseća Blumberg.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala