- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Njujork tajms“: Amerika prećutala deo informacija o terorističkoj pretnji u „Krokusu“

© Sputnik / Kirill KallinikovZgrada "Krokus siti hola" nakon terorističkog napada i požara
Zgrada Krokus siti hola nakon terorističkog napada i požara - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Američke obaveštajne agencije nisu dostavile Moskvi sve informacije koje su imale o terorističkoj pretnji u „Krokus siti holu“ u Podmoskovlju, strahujući da bi ruske vlasti mogle saznati o njihovim obaveštajnim izvorima ili metodama rada, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na zvaničnike evropskih i američkih bezbednosnih službi.

„Neprijateljski odnosi između Moskve i Vašingtona sprečili su američke zvaničnike da predaju više informacija o planu (terorista) iz straha da bi ruske vlasti mogle saznati o njihovim obaveštajnim izvorima ili metodama“, piše list.

Kako je izjavio direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnikov, informacija o pripremi terorističkog napada u Rusiji početkom marta, koju je predao Vašington, bila je uopštena i na nju su reagovale ruske specijalne službe. Istovremeno, on je napomenuo da američki podaci o planiranim terorističkim napadima nisu uvek konkretni i poželeo da u njima ima više detalja.

Napad na „Krokus siti hol“

U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 140 osoba. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvorica terorista.
Teroristi, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.
Sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.
Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala