- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stokholm: Vrbovanje švedskih građana od strane ukrajinske ambasade ─ legitimno

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDZastave Švedske i EU ispred švedskog parlamenta u Stokholmu
Zastave Švedske i EU ispred švedskog parlamenta u Stokholmu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2024
Pratite nas
Ukrajinska ambasada u Stokholmu može da vrbuje Šveđane za učešće u borbenim dejstvima, jer to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je za Sputnjik portparol švedskog Ministarstva spoljnih poslova Tumas Vanesk.
„To što Ukrajina štiti svoj teritorijalni integritet je u skladu sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito“, rekao je Vanesk.
Na sajtu ukrajinske ambasade u Stokholmu nalaze se informacije o takozvanoj „međunarodnoj legiji“, kojoj građani zemlje mogu da se pridruže, ali nema konkretnih informacija o zahtevima za potencijalne plaćenike, izuzev „spremnosti na poteškoće“.
Istovremeno, Švedska se nalazi među onim zemljama čije su ambasade ranije na svom sajtu postavile upozorenje svojim građanima o riziku od terorističkih napada u Moskvi. Švedska je naknadno osudila napad na „Krokus“.
Slična objava može se naći i na sajtovima drugih ukrajinskih ambasada: u Letoniji, Finskoj, Islandu, SAD, Poljskoj i Grčkoj. Detaljnije informacije dostupne su na stranicama ambasada u Francuskoj, Belgiji, Danskoj i Litvaniji.
Na primer, ukrajinska ambasada u Parizu saopštava da se legiji plaćenika mogu pridružiti ljudi uzrasta 18 do 60 godina, koji nisu krivično gonjeni i ne boluju od hroničnih bolesti i nudi onima koji žele se pridruže da pošalju kopije svog pasoša i dokumente koji potvrđuju vojno ili specijalizovano iskustvo. Ukrajinska ambasada u Belgiji, pored drugih uslova za potencijalne plaćenike, navodi da je potrebno poznavanje ukrajinskog, ruskog ili engleskog jezika.
Ambasada Ukrajine u Litvaniji među neophodnim uslovima navodi i mogućnost samostalnog i legalnog ulaska na teritoriju Ukrajine. Na sajtu se takođe navodi da su plaćenici „međunarodne legije“ deo nekih od najpoznatijih brigada ukrajinskih Oružanih snaga. Ambasada u Danskoj objavila je na glavnoj stranici link sajt „međunarodne legije“.
Istovremeno, na samoj veb stranici „legije stranaca“ nalaze se linkovi ka ukrajinskim ambasadama ne samo u gore navedenim zemljama, već postoji širi spisak adresa u različitim zemljama i na različitim kontinentima, uključujući zemlje ZND, gde mogu da se obrate oni koji žele da se pridruže plaćenicima.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala